Drogestofprijzen voorjaarsgras 2024 vastgesteld

Gepubliceerd op: 06 mei 2024

De prijs van het voorjaarsgras is door BIJ12 vastgesteld op 29 cent per kilogram droge stof. Voor biologisch voorjaarsgras bedraagt de prijs 55 cent per kilogram. De bedragen zijn respectievelijk 5 en 10 cent lager dan in het jaar 2023. De prijzen worden gebruikt om faunaschade aan gras te berekenen.

De drogestofprijs van gras is van belang voor de berekening van faunaschade die boeren ondervinden. Wanneer ganzen graslanden kaal grazen, moeten een boer vervangend voer voor zijn koeien kopen. De prijs van het gras dat door faunaschade verloren is gegaan, wordt berekend aan de hand van de marktwaarde van vervangend voer. De drogestofprijzen worden in opdracht van BIJ12 opgesteld door Wageningen UR Livestock Research. Dit gebeurt op verschillende momenten in het jaar.

Schade eerste snede

Koeien in de wei

Koeien in de wei

In het voorjaar worden de drogestofprijzen bepaald die worden gehanteerd bij de berekening van schade aan de eerste snede gras, ook wel voorjaarsgras genoemd. Hierbij wordt zowel een prijs voor de gangbare als voor de biologische bedrijfsvoering vastgesteld. Omdat voorjaarsgras een hogere voederwaarde kent, ligt de prijs doorgaans hoger dan in de rest van het jaar. De prijs van het gangbare (niet-biologisch geteelde) gras is gebaseerd op actuele voederwaardeprijzen voor melkvee. Hierbij wordt ook de verhoudingsprijs voor aankoop van snijmaïs ten opzichte van de berekende voederwaardeprijs bepaald, omdat de veehouder in praktijk altijd het goedkoopste vervangende voedermiddel kan aanschaffen.

Dit voorjaar is met name de energieprijs (kVEM prijs) lager in vergelijking met vorig jaar. Dit komt doordat de granen en graanbijproducten in prijs zijn gedaald. Eiwitrijke grondstoffen blijven nog steeds duur, waardoor de ‘kg DVE toeslag’ ook nog hoog blijft. Dit resulteert in een prijs voor voorjaarsgras van 29 cent per kilogram droge stof. Voor biologisch voorjaarsgras bedraagt de prijs 55 cent per kilogram droge stof.

Bekijk hieronder de droogstofprijzen van voorjaarsgras:

Gerelateerd nieuws