Er wordt de komende periode droog en zonnig weer verwacht. Dat betekent dat blauwalgen kunnen groeien en tot bloei kunnen komen, want blauwalgen ontstaan vooral bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Vooral als het geen stromend water betreft kan zich dit voordoen. Kun je dan wel of niet veilig zwemmen?

Blauwalgen zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Vandaar dat de eigenlijke benaming cyanobacteriën is. In ons oppervlaktewater zitten veel voedingsstoffen voor blauwalgen, vandaar dat ze snel kunnen groeien.  Als ze tot bloei komen, kunnen ze een drijflaag vormen. Omdat ze dan afsterven, kunnen er giftige stoffen (toxines) in het water komen.

Niet zwemmen

Als er een helder groene, groenblauwe of helder blauwe laag op het water drijft, kun je ervan uitgaan dat het blauwalg is, al kan het bij felgroen ook eendenkroos zijn, maar dat is heel anders van samenstelling. Als er zo’n laag blauwalg op het water drijft en die lijkt wel een beetje op een verflaag of het water stinkt, ga er dan niet zwemmen. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.  Kijk voor je gaat zwemmen op zwemwater.nlDeze link opent in een nieuw tabblad om te zien wat een goeie zwemplek is. Treft je blauwalgen aan op een aangewezen zwemlocatie en wordt er nog niet voor gewaarschuwd, geef dit dan door aan de provinciale zwemwatertelefoon. Het nummer vindt u hierDeze link opent in een nieuw tabblad.

Gerelateerd nieuws