
Nieuwe methode voor schadeberekeningen aan landbouwgewassen
De Adviescommissie Schade Grondwater (ACSG) heeft besloten om de regionale versie van de Waterwijzer Landbouw (WWL) te gebruiken voor het berekenen van schade aan landbouwgewassen.
De Adviescommissie Schade Grondwater (ACSG) heeft besloten om de regionale versie van de Waterwijzer Landbouw (WWL) te gebruiken voor het berekenen van schade aan landbouwgewassen.
Gebouwen of huizen kunnen schade oplopen door onttrekking van grondwater. Er ontstaan dan bijvoorbeeld scheuren of verzakkingen. Maar soms kan schade aan een gebouw ook een andere oorzaak hebben. De AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) onderzoekt dit. In een infographic leggen we uit hoe dit zit.
Met Guido Meinhardt heeft AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) er een nieuw commissielid bij. De expertise van deze gepassioneerde specialist ligt op het gebied van geotechniek in combinatie met technisch leiderschap.
Hoewel 2022 een zeer droog jaar was, is het aantal meldingen van schade door onttrekking van grondwater gelijk gebleven. Dit staat in het jaarverslag van de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) over het afgelopen jaar.
De AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) heeft er sinds kort een nieuw commissielid bij in de persoon van dr.ir. ing. Wim de Lange. De expertise van deze geohydroloog ligt op het gebied van het verzadigd grondwatersysteem.
Het aantal meldingen van schade aan landbouwgrond, bos en gebouwen als gevolg van grondwateronttrekkingen en/of -infiltraties is in 2021 gestabiliseerd. Dit komt doordat het afgelopen jaar minder droog was, zo staat in het jaarverslag van de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) over het afgelopen jaar.
Sinds enkele maanden heeft de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) er een nieuw commissielid bij: ir. Idse Hoving. In het dagelijks leven is hij Onderzoeker Veehouderij en Watermanagement bij Wageningen Livestock Research. “Het belang van onafhankelijke beoordeling van landbouwschade neemt steeds meer toe”, aldus het nieuwe commissielid.
Onttrekking van grondwater kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld landbouwgewassen en/of gebouwen. Om vast te stellen wat de exacte oorzaak en omvang van de schade is, schakelen provincies de ACSG in. Het onderzoek dat de ACSG uitvoert is vaak complex en tijdrovend. Om deze stappen toe te lichten is een infographic gemaakt.
De 5 cm grens bij het invloedsgebied van grondwateronttrekkingen voor droogteschade blijft gehanteerd. Op verzoek van het Interprovinciaal Overleg heeft de ACSG de keuze voor de 5 cm grens getoetst en onderbouwd.