De temperaturen gaan komend weekend op sommige plaatsen richting de dertig graden. Wie lekker het water in wil duiken, moet wel oppassen. Reddingsbrigade Nederland vindt het niet verstandig om te gaan zwemmen door de lage watertemperatuur. Ga je wel naar het strand, dan vind je op veel plekken palen met gratis zonnebrandcrème.

Waarschuwingsbord met tekst Hier niet zwemmen. Waar wel? www.zwemwater.nl

Vijver bij Waterschap Vechtstromen in Almelo

Een waarschuwingsbord om niet te zwemmen in dit water. “Pootje baden en een korte plons is geen probleem”, zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. “Maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud.” Op dit moment is het zeewater rond de 14 graden en komen veel binnenwateren niet tot hogere temperaturen. Rijkswaterstaat houdt de actuele watertemperaturen in het land bij.

De lage temperaturen brengen risico’s met zich mee als je langere tijd in het water blijft. Zo is er kans op onderkoeling of kramp. “Als je gaat zwemmen en in zee kramp krijgt, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer kunt zwemmen en mogelijk zelfs onder water verdwijnt”, zegt de woordvoerder van de Reddingsbrigade. Het advies is daarom om nooit alleen het water in te gaan of iemand aan de kant te vragen je in de gaten te houden. Ook is het belangrijk de waarschuwingsvlaggen in de gaten te houden.

Meer informatie

Via de landelijke site www.zwemwater.nl Deze link opent in een nieuw tabblad en de zwemwaterapp kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.

Bron: Zwemwater.nl Deze link opent in een nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws