9 miljoen voor inrichtingsmaatregelen in weidevogel- en akkervogelgebieden
Na de zomer kunnen agrarische collectieven bij RVO.nl een subsidie aanvragen voor niet-productieve investeringen om de inrichting van weidevogel- en akkervogelgebieden te verbeteren.
Provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werken samen aan deze landelijke regeling voor agrarische collectieven. Na de zomer wordt deze opengesteld. Voor 2019 wordt de optie van een tweede openstelling verkend om collectieven ook dan de mogelijkheid te bieden een investeringsaanvraag te doen. In totaal is 9 miljoen euro beschikbaar.
Fysieke maatregelen
De voormalige Staatsecretaris van EZ heeft in 2017 besloten 40 miljoen euro extra te investeren in het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Hiervan is 22 miljoen bestemd voor extra beheer, 9 miljoen voor landelijke pilots natuurinclusieve landbouw en 9 miljoen voor inrichtingsmaatregelen. Het gaat dan om fysieke maatregelen zoals het verbeteren van de waterhuishouding om percelen te vernatten. Een ander voorbeeld zijn maatregelen om de openheid voor weidevogels te vergroten of aanleg van keverbanken voor akkervogels. Provincies en agrarische collectieven hebben ervoor gezorgd dat bijna de helft van de extra middelen voor agrarisch natuurbeheer al in 2018 wordt ingezet. De andere helft wordt vanaf 2019 ingezet, zodat het ANLb-beheer direct kan volgen op de inrichtingsmaatregelen.
Investeringsprojecten vanaf 100.000 euro
Met deze investeringen-regeling van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) zetten provincies en rijk in op grotere, gebiedsgerichte investeringsprojecten van minimaal € 100.000 en dat vraagt soms samenwerking tussen collectieven. Reden hiervoor is een effectieve en efficiënte gebiedsinrichting op de meest relevante plekken, en voorkomen van te hoge uitvoeringskosten.
Collectieven werken aan optimalisatieplannen
De agrarische collectieven werken ondertussen in het kader van verdere verbetering van de ANLb-uitvoering optimalisatieplannen uit. Hiermee sorteren zij voor op de landelijke investeringen-regeling. In de optimalisatieplannen besteden de collectieven aandacht aan: samenwerking met andere gebiedspartijen, begeleiding van deelnemers en optimalisering van inrichting en beheer.
Informatiebijeenkomsten in september
De provincies bereiden informatiebijeenkomsten voor de agrarische collectieven voor over de investeringen-regeling en het doen van een aanvraag daarvoor. Deze bijeenkomsten vinden naar verwachting plaats in september. Concrete data en locaties volgen.