Aankloppen bij de Helpdesk
Bij de inwerkingtreding van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) kreeg de Helpdesk heel wat vragen van adviseurs, aanvragers en vergunningverleners binnen. Een van de adviseurs vertelt over de eerste ervaringen met de PAS en met de Helpdesk.
Het advies- en ingenieursbureau Grontmij biedt klanten ondersteuning bij projecten op het gebied van energie, wegen, duurzame gebouwen en water. Rik Zegers, adviseur Grontmij: “Dat kunnen projecten zijn zoals een dijkverzwaringsproject in de provincie Noord-Holland maar dat kunnen ook omvangrijke projecten zijn zoals de aanleg van snelwegen voor Rijkswaterstaat. In het eerste geval gaat het om tijdelijke stikstofdepositie die veroorzaakt wordt door de noodzakelijke werkzaamheden met onder meer grote kranen en shovels. Bij de aanleg van snelwegen gaat het om het blijvende effect van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden door de toename van het wegverkeer.”
Handige uitdraai
Na de inwerkingtreding van de PAS vanaf 1 juli was het wel even omschakelen bij het berekenen van de effecten. “Voor een aantal projecten waren de berekeningen al gemaakt. Omdat bij sommigen de vergunningverlening onder de PAS op het randje zat, zijn we meteen gestart met het maken van berekeningen in AERIUS. In het begin liepen we ertegenaan dat er veel minder bronnen in Calculator konden worden ingevoerd. Maar verder blijkt het rekeninstrument goed te werken, het is duidelijk en de uitdraai is ook handig.”
Ondersteuning
Als voorbereiding op het werken met de PAS hebben een aantal collega’s van Grontmij een training bij de PAS-Campus gevolgd. “Deze week ga ik ook naar een van de trainingen in Utrecht want ik wil nog wat meer weten over de achtergronden van de PAS. Het maken van berekeningen gaat me op zich goed af. Bij problemen heb ik ook de Helpdesk benaderd. Wat mij betreft zouden de antwoorden wat sneller gegeven kunnen worden en mag hun hulp nog meer toegespitst zijn op de ervaring die gebruikers met AERIUS hebben. Wij werken er dagelijks mee en hebben dan ook vooral behoefte aan ondersteuning op expertniveau.”
Antwoord van de Helpdesk
Rob Smeenge is een van de medewerkers van het PAS-bureau die werkzaam is bij de Helpdesk PAS en AERIUS. Hij legt uit waarom de wachttijden in het begin nog weleens opliepen: “Na de inwerkingtreding van de PAS kwamen er heel wat telefoontjes en elektronische formulieren binnen. In totaal zijn er tot nu toe ruim 700 vragen binnengekomen. We hebben veel expertise in huis maar voor de hele technische zaken doen we een beroep op het team van AERIUS en het RIVM. De regel is dat we binnen drie dagen antwoord kunnen geven. Als we de vraag moeten doorsturen, melden we dat steeds aan de vragensteller. Dan kan de beantwoording wat langer duren.”
Expertise uitbreiden
De eerste tijd was behoorlijk hectisch, met de kinderziektes van het systeem en dagelijks overleg met alle betrokken partijen. “Er zijn hot fixes uitgevoerd om AERIUS te verbeteren, de Helpdesk is uitgebreid met meer medewerkers en we hebben de openingstijden verruimd. Daarnaast is er een lijst met veelgestelde vragen geplaatst op de website PAS in uitvoering en is het aanbod van de PAS-Campus nog meer afgestemd op de vragen van vergunningsverleners en adviseurs die met de PAS werken. Die eerste drukte is nu voorbij en we komen steeds meer in kalmer vaarwater terecht. Op dit moment zijn we aan de hand van de binnengekomen vragen aan het kijken hoe we de expertise van de Helpdesk verder kunnen uitbreiden.”
Wat voor vragen komen er dagelijks binnen en hoe gaat de Helpdesk hiermee om? Je leest het binnenkort in een uitgebreid artikel over de Helpdesk op de website PAS in uitvoering.