Aanplant 1350 lindes tegen verzuring bosbodems Twente
Dit artikel is afkomstig van De Driehoek.
Landschap Overijssel en Bosgroep Noordoost Nederland planten begin maart wilde lindebomen op zes plaatsen in Twente.
De lindes helpen tegen verzuring van bosbodems en geven zo weer kans aan typische bosplanten als bosanemoon, muskuskruid en dalkruid. Particulieren is gevraagd bos voor deze aanplant beschikbaar te stellen. Zo kan deze zeldzame boomsoort behouden blijven en de bosbodem verbeterd worden.
Linde als bodemverbeteraar
De linde is bijna verdwenen als inheemse bewoner van onze bossen. Vroeger kwamen zowel de zomer- als de winterlinde nog veel voor, maar nu zijn ze vrijwel allemaal verdwenen. Het blad is gebruikt als veevoer en het hout om te stoken. Dit terwijl lindes belangrijk zijn. Bossen op zandgrond hebben last van de neerslag van stikstof, afkomstig uit landbouw, verkeer en industrie. Deze stikstof verzuurt de bosbodems op zandgronden. Hierdoor worden plantensoorten die niet goed kunnen groeien in zure gronden, schaars. Om te voorkomen dat onze bodems verder verzuren en dat er alleen soorten overblijven die in deze verzuurde omstandigheden kunnen leven, moeten de bodems verbeterd worden. Dit kan door lindes terug te planten in bossen. Het blad van een linde bevat namelijk relatief veel calcium en kalium. Deze mineralen maken de bosbodems minder zuur. Daarnaast worden de plantgaten voorzien van steenmeel, een kalkrijke voedingsstof. Dit zorgt ervoor dat de bossen gezonder en duurzamer worden en lindes hier weer kunnen groeien Daar werken Landschap Overijssel en Bosgroep Noordoost dan ook graag samen naar toe.
Een boost voor de Twentse bodem
De lindes worden begin maart op zes Twentse plaatsen aangeplant: Overdinkel, Ootmarsum, Ambt-Delden, Enter, Markelo en Enschede. Op elke plek zullen er 225 lindes worden geplant, wat neerkomt op een totaal van 1350 bomen. Er is gekozen voor Twente, omdat lindes goed groeien op wat lemige grond. De bomen worden aangeplant waar onlangs is gekapt of waar sparren – die hier van origine niet thuishoren – gekapt worden. Er worden lindes geplant die van nature in dit gebied thuishoren. Hiervan kunnen schimmels, wieren, mossen en insecten profiteren die van nature op de lindes leven. Dit is goed voor de biodiversiteit.