Aantal meldingen grondwaterschade in 2021 gestabiliseerd
Het aantal meldingen van schade aan landbouwgrond, bos en gebouwen als gevolg van grondwateronttrekkingen en/of -infiltraties is in 2021 gestabiliseerd. Dit komt doordat het afgelopen jaar minder droog was, zo staat in het jaarverslag van de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG) over het afgelopen jaar.
Onttrekking van grondwater kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld landbouwgewassen, bomen of gebouwen. De schade kan verhaald worden op de veroorzaker, bijvoorbeeld een waterwinbedrijf. De provincie is, als er sprake is van een vergunde grondwateronttrekking of -infiltratie, volgens de Waterwet verplicht op verzoek van de gedupeerde een onderzoek te doen naar het verband tussen de schade en de onttrekking. Om vast te stellen of de schade wordt veroorzaakt door de onttrekking of infiltratie en wat omvang van de schade is, schakelen provincies de onafhankelijke AdviesCommissie Schade Grondwater in. Bij dit onderzoek hoort ook een advies over de hoogte van een eventuele schadevergoeding. Het secretariaat van de ACSG is ondergebracht bij BIJ12, uitvoeringsorganisatie van de provincies.
Geen vergoeding bij droogte veroorzaakt door weersinvloeden
Het jaarverslag geeft een overzicht van de aanvragen voor onderzoek naar schade die de ACSG afgehandeld of nog in behandeling heeft. Na drie erg droge jaren trad in 2021 een stabilisatie op van het aantal schademeldingen, aldus het verslag. Veel schadegevallen die de afgelopen jaren werden gemeld, werden veroorzaakt door een extreem neerslagtekort (KNMI.nl). Dit wordt echter niet vergoed.
In behandeling
In 2021 heeft de ACSG zes nieuwe verzoeken om een schadeadvies ontvangen. Acht verzoeken die al voor 2021 werden ingediend zijn afgehandeld. In totaal heeft de ACSG op 31 december 2021 37 verzoeken om onderzoek in behandeling. Eén van deze verzoeken heeft betrekking op gebouwenschade als gevolg van waterwinning in Hemmen-Zetten. Dit is een gebundeld verzoek van 26 schademeldingen waar afzonderlijke adviezen voor worden opgesteld.
Onderzoek
De ACSG doet zelf ook onderzoek. Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de kosten voor extra herinzaai van gras na schade aan landbouwgrond. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar een efficiëntere manier van bodem- en GxG-kartering, waardoor onderzoeken naar landbouwschade een kortere doorlooptijd krijgen.