Agrarisch natuurbeheer in Limburg blijkt effectief voor zeldzame amfibieën
Met hulp van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer voeren boeren en particulieren in Limburg maatregelen uit ter bevordering van de leefgebieden van een aantal zeldzame amfibieën. Circa 1500 boeren en particulieren zijn aangesloten bij het collectief Natuurrijk Limburg. De persoonlijke aanpak van het collectief, waarbij de veldmedewerker van het collectief persoonlijk contact heeft met de deelnemers, bevordert het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers. Daarnaast worden er tientallen bijeenkomsten georganiseerd, waar deelnemers elkaar kunnen treffen, ervaringen uitwisselen en meedenken over het verder optimaliseren van het beheer.
Op initiatief van het collectief Natuurrijk Limburg, en met subsidie van de provincie Limburg, worden er nieuwe voortplantingswateren en geschikt landhabitat voor verschillende amfibiesoorten aangelegd. Dat gebeurt onder andere in het agrarische gebied. Met behulp van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer worden deze elementen op langere termijn beheerd, waardoor de soorten weer de kans krijgen zich uit te breiden en te vestigen buiten de natuurgebieden.
Geelbuikvuurpadden afkomstig uit de naastgelegen groeve koloniseerden al na één jaar een nieuwe poel in Cadier en Keer. Omdat kleine, snel opwarmende pionierswateren noodzakelijk zijn voor een succesvolle voortplanting van deze pad, worden nu ook betonbakken ingegraven als voortplantingswater. Ook de vroedmeesterpad profiteert van het agrarisch natuurbeheer. Op verschillende locaties in Zuid-Limburg zijn poelen aangelegd met aan de zuidkant een stapelmuurtje. Deze stenen muurtjes dienen als landhabitat van de vroedmeesterpad. Hoewel deze soort minder mobiel is dan de geelbuikvuurpad, is hier ook in relatief korte tijd resultaat te zien. Twee jaar na de aanleg verschenen hier al de eerste vroedmeesterpadlarven.
bron: Nature Today, 15/08/18