Wat betekent de nieuwe Wet natuurbescherming voor PAS?
Op 1 januari 2017 is de nieuwe Wet natuurbescherming (Wnb) in werking getreden. De gevolgen van de wet voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn beperkt. Maar als u betrokken bent bij economische activiteiten die stikstofdepositie kunnen veroorzaken in een Natura 2000-gebied, moet u wel rekening houden met een paar verschillen.
Elke activiteit die stikstofdepositie veroorzaakt, kan effect hebben op een of meerdere Natura 2000-gebieden. Dat geldt zeker voor agrarische, industriële en infrastructurele activiteiten. Om na te gaan of de Wnb gevolgen heeft voor economische activiteiten kan iedereen het online rekeninstrument AERIUS Calculator gebruiken. Zo weet u snel en gemakkelijk of een project of andere handeling vergunningplichtig is of niet. Onder de Wnb verandert daar niets aan. Hieronder volgen de belangrijkste veranderingen die de Wnb met zich meebrengt voor het PAS.
Van 3 wetten naar 1 wet
De Wnb vervangt vanaf 1 januari 2017 drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. De vergunningen in het kader van het PAS vallen vanaf de inwerkingtreding daarmee niet meer onder de Natuurbeschermingswet 1998 maar onder de Wnb. Het Besluit vergunningen Natuurbeschermingswet 1998, het Besluit grenswaarden PAS en de Regeling PAS vervallen omdat ze bij de inwerking van de Wnb zijn overgenomen in het Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming.
Provinciale verordeningen en beleidsregels
Voor bepaalde onderdelen regelt de Wnb dat provincies zelf kunnen bepalen welke regels gelden voor de natuur in hun provincie. Zij leggen dit vast in hun eigen provinciale (omgevings)verordeningen en beleidsregels die vanaf 1 januari 2017 van kracht zijn.
Vergunning aanvragen bij de provincie waar de activiteit verricht wordt
In de Wnb is vastgelegd dat een vergunning moet worden aangevraagd bij de provincie waar de activiteit wordt verricht of zich bevindt. In de oude situatie bepaalde de ligging van het Natura 2000-gebied waar de hoogste hoeveelheid stikstofdepositie op plaatsvindt in welke provincie de vergunning moest worden aangevraagd. Heeft u een vergunningaanvraag voor 1 januari 2017 ingediend dan zorgt de provincie ervoor dat deze na 1 januari door de juiste provincie wordt afgehandeld.
Verlenging beslistermijn korter
Na ontvangst van de aanvraag van een vergunning beslist de provincie binnen 13 weken of de vergunning wordt toegekend. Deze beslistermijn kan verlengd worden met 7 weken. In de oude situatie was de beslistermijn inclusief verlenging 26 weken.
Automatische melding vervalt
Bij het aanvragen van een vergunning bij een stikstofdepositie die groter is dan de grenswaarde, wordt niet langer meer een automatische melding in AERIUS gedaan op gebieden waar de depositie kleiner of gelijk is dan de grenswaarde. Daarvoor in de plaats worden deze gebieden meegenomen in de vergunning.
Ministerieel besluit aanpassing grenswaarde
Voor niet-vergunningplichtige activiteiten die stikstofdepositie veroorzaken, blijft de meldingsplicht bestaan. Voor elk Natura 2000-gebied is vastgesteld hoeveel ruimte hiervoor beschikbaar is. De grenswaarde van 1 mol per hectare wordt verlaagd naar 0,05 mol per hectare per jaar als 95 procent van de depositieruimte voor deze meldingen is benut. Dit wordt voortaan alleen bekend gemaakt via de website PAS in uitvoering. Om onduidelijkheden te voorkomen, is in het Besluit natuurbescherming vastgelegd dat de minister van Economische Zaken en de minister van Infrastructuur en Milieu kunnen besluiten om de grenswaarde weer op 1 mol per hectare per jaar te stellen als daarvoor weer voldoende ruimte beschikbaar is. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant.
Beschermde natuurmonumenten niet langer beschermd
De bescherming van beschermde natuurmonumenten zoals geregeld in de Natuurbeschermingswet 1998 komt per 1 januari 2017 te vervallen. Daarvoor in de plaats kunnen provincies zelf bepaalde beschermende maatregelen treffen. Dit kan bijvoorbeeld door natuurgebieden aan te wijzen als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, bijzondere provinciale natuurgebieden en landschappen, en/of door regels voor deze gebieden op te nemen in een provinciale verordening.
Aparte Wnb-vergunning aanvragen bij provincie blijft mogelijk
Als een activiteit omgevingsvergunningplichtig is, blijft het mogelijk om te kiezen voor een aparte Wnb-vergunning of voor een verklaring van geen bedenkingen. Het blijft dus mogelijk om bij de provincie een aparte Wnb-vergunning aan te vragen, mits deze wordt ingediend voordat de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingediend.
Nieuwe wetsartikelen
In de Wnb en andere regelingen zijn de artikelen anders geordend en genummerd dan in de Natuurbeschermingswet 1998. Een overzicht hiervan komt binnenkort beschikbaar via deze website.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op deze website van PAS in uitvoering of stuur een bericht naar de helpdesk PAS en AERIUS.