BIJ12 start proef om aanrijdingen met reeën te verminderen
Jaarlijks vinden in Nederland ruim 6.300 geregistreerde aanrijdingen met reeën plaats. Vooral in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel. En dit aantal neemt door de groeiende populatie reeën steeds meer toe. BIJ12 laat nu onderzoeken welke maatregelen het meest effectief zijn om het aantal aanrijdingen te verminderen. Zo start een proef met een virtueel hekwerk waarvoor langs verschillende wegen ‘sporenbedden’ zijn aangelegd.
In de periode 2016-2017 zijn gemiddeld meer dan 6.300 reeën geregistreerd als slachtoffer van een aanrijding op verkeerswegen. De meeste aanrijdingen (35%) vinden plaats langs provinciale wegen in de maanden maart tot en met mei. Reeën zijn in die periode namelijk extra actief.
Effect van maatregelen onbekend
Provincies treffen verschillende maatregelen om aanrijdingen te voorkomen. Denk aan rasters, faunapassages, wildreflectoren, waarschuwingsborden en het aanpassen van de rijsnelheid. Ook het verminderen van de reeënpopulatie door afschot is een preventieve maatregel. Er is echter weinig bekend over het effect van de meeste maatregelen. Daarom laat BIJ12 onderzoek doen naar de effectiviteit van twee maatregelen in een veldproef.
Veldproeven op hotspots
De veldproeven vinden plaats op ‘hotspots’ – plaatsen waar veel aanrijdingen plaatsvinden – in de provincies Gelderland en Utrecht. Hier wordt zowel het aantal aanrijdingen bijgehouden, maar ook het aantal ‘succesvolle’ oversteken. Voor dit laatste zijn langs de hotspots onder andere sporenbedden aangelegd. Deze zandstroken zijn 100 meter lang, maximaal 2,5 meter breed en 15 cm dik. Twee keer per week worden in deze spoorbedden sporen afgelezen, daarna worden ze weer aangeharkt.
Virtuele hekwerken
Over twee jaar wordt het effect van twee maatregelen gemeten. In de eerste plaats worden langs de hotspots virtuele hekwerken geplaatst. Deze hekwerken bestaan uit sensoren op paaltjes in de berm. De sensoren worden door koplampen geactiveerd waarna ze een geluids- en lichtsignaal produceren dat reeën moet afschrikken om over te steken. De andere maatregel is het verminderen van de dichtheid van de reeënpopulatie door gericht afschot direct rond de ‘hotspots’.