BIJ12 vernieuwt richtlijn voor taxatie bij wolvenschade
BIJ12 heeft een vernieuwde richtlijn voor het taxeren van wolvenschade aan landbouwhuisdieren vastgesteld. Sinds 2019 werkt BIJ12 met een richtlijn om de uitvoering van de taxatie, waardebepaling van dieren en het verlenen van tegemoetkomingen, namens de provincies, zorgvuldig en eenduidig uit te voeren. De richtlijn is bedoeld voor de taxateurs die in opdracht van BIJ12 (vermoedelijke) wolvenschade bij vee onderzoeken. In de richtlijn staat onder meer beschreven welke diersoorten in aanmerking komen voor taxatie.
Tegemoetkoming voor meer diersoorten mogelijk
Schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren én aan hobbymatig gehouden hoefdieren (schaap, geit, paard/pony, rund, varken) komt in aanmerking voor taxatie en een tegemoetkoming. Dit geldt ook voor bedrijfsmatig gehouden kuddebeschermings- en hoedhonden die verwond of gedood worden. De eigenaar krijgt een tegemoetkoming in de schade wanneer bovengenoemde dieren met zekerheid of zeer waarschijnlijk zijn gedood of verwond door een wolf.
Werkwijze taxatie en DNA-afname
De werkwijze voor taxatie en DNA-afname blijft hetzelfde. Nieuw is dat dierenartsen, met toestemming van BIJ12, DNA mogen afnemen in situaties waarin alleen sprake is van gewonde dieren, die niet geëuthanaseerd hoeven te worden. Na de DNA-afname kunnen de gewonde dieren direct behandeld worden om onnodig lijden te voorkomen.
DNA voor breder onderzoek
Schade aan huisdieren zoals katten en honden komt niet voor een tegemoetkoming in aanmerking. Wel kan BIJ12 opdracht geven tot DNA-afname met als doel om (vermoedelijke) wolvenschade te onderzoeken. In overleg met de dierhouder en BIJ12 kan een provincie besluiten om autopsie en/of sectie uit te laten voeren op grote volwassen hoefdieren. Het doel hiervan is om meer kennis en inzicht te krijgen in (vermoedelijke) wolvenschade, het duidelijk maken van de gezondheidstoestand van de getroffen dieren en hiermee meer ervaring op te doen.
Schade door goudjakhals
Naast de wolf wordt ook de goudjakhals in Nederland gesignaleerd, een dier nauw verwant aan de wolf. De taxatie en tegemoetkoming in schade aan gehouden dieren door een goudjakhals is hetzelfde als bij een wolf.
Achtergrond
De situatie rondom de wolf in Nederland is in ontwikkeling. Het beleidskader over hoe om te gaan met de wolf is het Interprovinciaal Wolvenplan 2019 vastgesteld door de samenwerkende provincies. Momenteel werken de provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en BIJ12 aan een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan. Naar verwachting wordt dat in 2024 vastgesteld. Vooruitlopend daarop wordt in 2023 een addendum vastgesteld bij het wolvenplan 2019. Daarin staan enkele toevoegingen/wijzigingen die inspelen op de actualiteit en die niet kunnen wachten tot het nieuwe wolvenplan er is. De uitgangspunten in de richtlijn zijn gebaseerd op het huidige interprovinciale wolvenbeleid.
Bekijk de richtlijn voor taxatie bij wolvenschade aan landbouwhuisdieren
Of bekijk de richtlijn en bijbehorende bijlagen op de pagina schade melden, onder de blauwe kop ‘Richtlijn, taxatie en prijzen bij wolvenschade‘.