Brief Kamp over gevolgen stikstofoverschot voor biodiversiteit
Minister Henk Kamp van het ministerie van Economische Zaken beantwoordt in zijn brief aan de Tweede Kamer van 20 september 2017 vragen van het Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks over berichten dat stikstofoverschot de biodiversiteit ernstig bedreigt.
De vragen van het Kamerlid gaan onder meer over de problemen rond het behoud van de korhoen in de Hoge Veluwe als gevolg van het niet in orde zijn van de kwaliteit van het leefgebied van deze soort. Minister Kamp laat weten dat de terreinbeheerders en de provincies hun verantwoordelijkheid nemen voor het nemen van maatregelen. Het gaat hierbij om maatregelen die zowel op de soort zijn gericht als maatregelen die in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en het Natura 2000-beheerplan zijn afgesproken.
Herstel strategieënstikstofgevoelige habitats
De minister geeft in zijn brief aan dat er veel onderzoeken zijn gedaan naar de invloed van stikstof en biodiversiteit. Deze onderzoeken zijn samengevat in het rapport dat ten grondslag ligt aan het PAS: Herstelstrategieën stikstofgevoelige habitats. Voor het PAS is een passende beoordeling uitgevoerd waaruit blijkt dat de depositie in combinatie met de voorgenomen herstelmaatregelen voldoende is om tot 2030 te waarborgen dat stikstofgevoelige habitats in Natura 2000-gebieden niet verslechteren en dat een begin wordt gemaakt met herstel waar dat nodig is. De in het kader van het PAS opgestelde gebiedsrapportages geven een duidelijk inzicht van de depositieontwikkeling per gebied.
De volledige brief van minister Kamp is te lezen op Rijksoverheid.nl. Het verslag van de vergadering van de Tweede Kamer op 21 september 2017 waarin de effecten van stikstofuitstoot op de natuur en biodiversiteit aan de orde komen, staat op de website van de Tweede Kamer.