Aan de slag met het optimalisatieplan
Eind januari heeft BoerenNatuur in de bijeenkomsten voor agrarische collectieven het startschot gegeven voor de optimalisatieplannen agrarisch natuurbeheer. Tot en met 12 maart kunnen collectieven zich bij BoerenNatuur aanmelden voor deelname aan het project. Projectleider Wouter Rozendaal roept alle betrokkenen zoals provincies, collectieven, terreinbeheerder, waterschappen op hun rol te pakken bij het uitwerken van de optimalisatieplannen en daarmee volop mee te werken aan de instandhouding van boerenlandsoorten.
Belangrijke stap
Met de invoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) per 1 januari 2016 is een belangrijke stap gezet voor de instandhouding van kwetsbare soorten van het boerenland. Toch zijn er nog verbetermogelijkheden voor het Stelsel en de uitvoering ervan. De stelselverbeteringen op het gebied van vereenvoudiging, ICT, kennis en water worden opgepakt via het project ANLb 2.0. Daarnaast hebben de collectieven aangeboden om samen met de gebiedspartijen verbeterplannen te maken voor de uitvoering van het ANLb.
Onderdelen optimalisatieplan
Inmiddels heeft BoerenNatuur subsidie van het ministerie van LNV gekregen om de optimalisatieplannen te laten uitwerken. Een optimalisatieplan kan bestaan uit:
- Verbetering van de samenwerking tussen gebiedspartners bij de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer en verbindingen leggen van naar beheer door andere terreinbeheerders.
- De benodigde verhoging van motivatie en ecologische en beheerkennis bij betrokkenen (collectieven, deelnemers, vrijwilligers, provincies, gebiedspartners).
- Uitwerking van de mogelijke en benodigde aanvullende inrichtings- en beheeractiviteiten op basis van een gebiedsanalyse, inclusief een inschatting van de benodigde financiering.
Welke onderdelen worden uitgewerkt, is afhankelijk van de situatie per gebied en kan dus per collectief verschillen.
Hulp bij het opstellen
Om de collectieven te faciliteren bij het opstellen van hun optimalisatieplan, is in het najaar van 2017 de ‘Werkgroep optimalisatieplannen’ in het leven geroepen. De werkgroep heeft een aantal producten ontwikkeld om de collectieven op weg te helpen. Zo is er een handreiking gemaakt met richtlijnen per leefgebied op hoofdlijnen en zijn verwijzingen naar kennisbronnen en een format voor het optimalisatieplan uitgewerkt. Binnenkort volgt een rekenformat waarmee de collectieven een begroting voor het optimalisatieplan kunnen opstellen. Inhoudelijke uitwisseling van kennis en ervaringen gebeurt via de kenniskringen per leefgebied die BoerenNatuur in het leven heeft geroepen.
Veel enthousiasme
Volgens Wouter Rozendaal zijn alle collectieven met veel enthousiasme van start gegaan. De collectieven zijn echter niet de enige partij die beheer uitvoeren en zo werken aan de instandhouding van boerenlandsoorten. Het is zaak om vooral op gebiedsniveau samen te werken. De collectieven stellen hun optimalisatieplan dan ook in nauw overleg met provincies, terreinbeheerders en andere gebiedspartijen op. Het is belangrijk dat alle betrokkenen hun rol pakken en ermee volop mee aan de slag gaan.