Controle op regulier agrarisch gebruik voor de habitatkaarten grotendeels afgerond
Provincies werken continu aan de verbetering van de habitatkaarten. Een recent doorgevoerde verbetering is de controle op overlap tussen de kartering van stikstofgevoelige leefgebiedtypen en regulier agrarisch gebruikte gronden. Aanleiding voor deze verbetering is de uitspraak van minister Schouten die in december 2020 aan de Tweede Kamer liet weten dat er bij regulier agrarisch gebruik, geen sprake kan zijn van stikstofgevoelige natuur.
De controle en aanpassing van de habitatkaarten verliep in twee fases. De eerste fase van dit project is uitgevoerd voorafgaand aan de release van AERIUS 2021. Met behulp van de Basisregistratie Gewaspercelen zijn toen percelen in regulier agrarisch gebruik in de provincies Drenthe, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland, mits daar zekerheid over was, uit de habitatkaarten verwijderd. Voor de overige provincies was er geen aanleiding om de habitatkaarten te wijzigen op basis van deze uitspraak.
Na afronding van de eerste fase zijn in 2021 percelen waar geen zekerheid was over regulier agrarisch gebruik in fase 2 gecontroleerd op basis van aanvullende gegevens of een veldbezoek. Het betroffen percelen in de provincies Gelderland, Limburg, Overijssel en Noord-Brabant. De resultaten van dit aanvullende onderzoek zijn te vinden op de webpagina’s van deze provincies.
Met name voor de Rijntakken heeft de controle op regulier agrarisch gebruik veel wijzigingen opgeleverd. Voor belangstellenden organiseert de provincie Gelderland voor de zomer van 2022 een online informatie avond over dit onderwerp. Meer informatie hierover verschijnt nog op de website van de provincie Gelderland.
Impactanalyse en release AERIUS 2022
In de Impactanalyse Actualisatie AERIUS Calculator en Monitor 2021, welke op 13 januari 2022 is gepubliceerd, is te lezen in hoeverre de wijzigingen uit de eerste fase effect hadden op het aantal relevante hexagonen in AERIUS. In de komende release van AERIUS wordt weer een impactanalyse uitgevoerd. Hierin is een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de vorige release te vinden, vanwege de uitvoering van fase 2.
In welke mate deze actualisatie impact heeft op toestemmingsverlening, is situatie afhankelijk. Deze is niet alleen gerelateerd aan wijzigingen in het aantal relevante hexagonen, maar ook aan de ruimtelijke verspreiding van het totaal aan stikstofgevoelige habitats.
Vervolg veldcontrole
Voor het Natura 2000-gebied de Rijntakken en een klein aantal percelen in Overijssel buiten de Rijntakken loopt de veldcontrole nog door in het veldseizoen van 2022. Mede wegens overstromingen in het veldseizoen van 2021 konden deze percelen niet worden beoordeeld op basis van de werkelijke begroeiing.