Van Dam zet 30 miljoen per jaar extra in voor Brede Weersverzekering en agrarisch natuurbeheer
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil jaarlijks 10 miljoen extra uittrekken voor de Brede Weersverzekering en 20 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer. Het geld is afkomstig uit de eerste pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat betekent dat boeren ongeveer 4% op hun toeslagrechten gekort worden. LTO Nederland noemt de extra subsidie ‘een sigaar uit eigen doos’.
Uit een evaluatie van de Regeling Subsidiëring brede weersverzekering (BWV) voor schade aan gewassen door ongunstige weersomstandigheden blijkt dat de deelname aan de BWV de afgelopen jaren een groeispurt heeft laten zien en de komende jaren naar verwachting nog verder zal groeien. Jaarlijks is er voor deze regeling circa 9 miljoen euro beschikbaar. Als deze grens wordt overschreden, wordt het percentage van 65% bijgesteld. In 2016 is dit voor het eerst gebeurd en is het percentage vastgesteld op 62%.
Voor boeren en tuinders zelf en voor de ontwikkeling van marktconforme weersverzekeringen is het wenselijk als de deelnamegraad aan de brede weersverzekeringen toeneemt. Een voorspelbaar subsidiepercentage dat de komende jaren niet hoeft te dalen als gevolg van hogere deelname, maar dat op peil kan blijven, zou daaraan kunnen bijdragen. Het is mogelijk, en wat LTO en mijzelf betreft ook wenselijk, om hiervoor gebruik te maken van de mogelijkheid om extra geld uit het GLB-budget beschikbaar te stellen.
Agrarisch natuurbeheer
Ook voor agrarisch natuurbeheer, specifiek voor behoud van weide- en akkervogels, geldt dat er meer potentiële deelnemers zijn dan nu kunnen worden ondersteund. Er zijn al boeren die gebruik willen kunnen maken van deze regeling, maar teleurgesteld moeten worden omdat er geen financiële ruimte meer is om meer deelnemers te ondersteunen. Ook dat acht Van Dam niet wenselijk.
30 miljoen extra
Daarom wil Van Dam om voor deze doelen jaarlijks 30 miljoen euro extra beschikbaar te stellen uit het GLB-budget. Een dergelijke herschikking is in de huidige GLB-periode nog eenmalig mogelijk en moet voor 1 augustus 2017 bij de Europese Commissie zijn ingediend. Door in de laatste twee jaar van deze GLB-periode 10 miljoen euro per jaar extra in te zetten voor de Brede Weersverzekering kunnen in de periode 2017-2020 in totaal ongeveer 1000 tot 1200 meer deelnemers worden geaccommodeerd (bijna een verdubbeling van het huidige aantal) en met de toevoeging van 20 miljoen euro per jaar voor agrarisch natuurbeheer kunnen de belangrijkste stappen om scenario 2 uit de toekomstscenario’s weide- en akkervogelbeheer te realiseren, worden gezet.
Sigaar uit eigen doos
De 30 miljoen wordt geschoven vanuit het budget voor de directe inkomenssteun, ook wel de Eerste Pijler, van het GLB. Dit heeft een generieke korting voor alle ontvangers van directe inkomenssteun tot gevolg. Volgens LTO-voorman Marc Calon gaat het om een korting van 4%.
Zie voor meer informatie de Kamerbrief bij het evaluatierapport Regeling Subsidiëring brede weersverzekering op de site van het ministerie van Economische Zaken.
bron: Ministerie van Economische Zaken / Boerderij Vandaag, 15/06/17