Deelrapportage Monitoring voortgang herstelmaatregelen 2018
Deze week is de Deelrapportage Monitoring voortgang herstelmaatregelen 2018 verschenen. Erwin Adema, adviseur PAS, heeft de rapportage samengesteld.
Het doel van het eerste PAS-tijdvak – die loopt van 2015 tot en met 2021 – is de achteruitgang van de natuur in Natura 2000-gebieden stoppen en waar mogelijk de verbetering in gang te zetten. In het tweede PAS-tijdvak (2021-2027) zal naast behoud worden gewerkt aan de vooruitgang van de stikstofgevoelige natuur. Om te kunnen zien hoe het gaat met het PAS, wordt onder andere de uitvoering van de herstelmaatregelen gemonitord. Dit wordt verwerkt in een landelijke rapportage. Elke PAS-partner levert hiervoor gegevens aan.
Voortgang goed in beeld
‘In deze deelrapportage is behoorlijk wat verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren’, vertelt Erwin Adema. ‘We hebben de methodiek voor het aanleveren van gegevens verbeterd. Hierdoor kunnen we nu beter zien of maatregelen tijdig zijn uitgevoerd.’
Omgaan met knelpunten
De rapportage geeft de feiten rondom het PAS weer: hoe ver staat het met de verschillende maatregelen? Van de complexere maatregelen in de PAS-gebieden wordt een overzicht van de planning gevraagd. Van de eenvoudige maatregelen wordt alleen gevraagd: wanneer is de uitvoering gereed? Voor herstelmaatregelen waarbij de tijdigheid onder druk staat, doen de PAS-partners ook een analyse, licht Erwin toe. ‘De PAS-partners geven aan welke knelpunten er zijn en hoe ze gaan zorgen dat de maatregel tijdig gereed is.’
Landelijk beeld
De rapportage geeft een landelijk beeld hoe het met de uitvoering van de herstelmaatregelen van het PAS gaat. Erwin: ‘Van alle maatregelen in het eerste PAS-tijdvak is nu 20% klaar. Een verklaring hiervoor is dat, voor tot uitvoer van maatregelen kan worden overgegaan, een periode van voorbereidingen noodzakelijk is. Ik zie echter ook een risico; op basis van deze rapportage is het beeld dat een derde van de herstelmaatregelen pas aan het einde van het eerste PAS-tijdvak, dus halverwege 2021 afgerond zal zijn. Er mag dus weinig vertragingen optreden, anders komen deze maatregelen in de knel.’ Door het hele land zijn herstelmaatregelen in uitvoering. Deze zijn nodig om de achtergang van natuur tegen te gaan, maar dragen ook bij aan verbetering. Twintig procent van de maatregelen is reeds uitgevoerd en 98% van de maatregelen ligt op koers voor tijdige uitvoering. Punt van zorg is wel dat een derde van de maatregelen pas tegen eind 2021 zal worden afgerond. Dit vormt wel een risico, met name bij complexe inrichtingsmaatregelen. Hiervoor worden beheersmaatregelen getroffen die ervoor zorgen dat de herstelmaatregelen tijdig zullen worden uitgevoerd.
De Deelrapportage Monitoring voortgang herstelmaatregelen 2018 maakt onderdeel uit van de Landelijke rapportage Natuur 2018 die begin volgend jaar wordt opgeleverd.
Bekijk hier de deelrapportage Monitoring voortgang herstelmaatregelen 2018