DNA op dode schapen Limburg was van een wolf
Volgens de resultaten van de DNA-analyses is het DNA op de meeste dode schapen van de drie bedrijven in Limburg (Lottum, Venlo en Heythuysen) daadwerkelijk van een wolf. Bij twee dode schapen was de DNA-kwaliteit onvoldoende, daardoor is er van deze dieren geen DNA-uitslag aanwezig. De gedupeerde schapenhouders zijn op maandag 26 maart geïnformeerd over de resultaten van het DNA-onderzoek. Omdat nu vaststaat dat hun schapen zijn gedood door een wolf ontvangen zij een vergoeding voor de gedode dieren.
Naar aanleiding van deze voorvallen heeft het BIJ12 DNA-monsters genomen. Deze test is nodig om er zeker van te zijn dat er een wolf in het spel is, omdat het ook regelmatig gebeurt dat schapen worden gedood door honden. Uit de DNA-monsters is gebleken dat het om de variant haplotype HW02 (wolf) gaat. Deze variant komt sporadisch in Duitsland voor, maar is nooit eerder in Nederland waargenomen.
De wolf is op grond van Europese regels een streng beschermde diersoort. De provincies komen tegemoet in eventuele schade die is veroorzaakt door een wolf (100% van de waarde van het gedode vee, en eventuele dierenartskosten voor gewonde dieren). Er moet daarvoor wel via DNA aangetoond zijn dat het inderdaad om een wolf gaat, of er moet uit sporenonderzoek zijn gebleken dat een wolf zeer waarschijnlijk de veroorzaker van de schade is.
Wat te doen in geval van een wolf?
– Waarnemingen van wolven kunt u melden bij Wolven In Nederland
– Bekijk hier informatie om schade aan vee door wolven te voorkomen
– Schade aan vee kunt u melden bij BIJ12 Faunazaken
– Bij constatering van wolven, start het wolvendraaiboek