Duinen in Noordkop gaan weer stuiven
Dit artikel is afkomstig van Noord-Hollands Dagblad
CALLANTSOOG – De Noordduinen tussen Callantsoog en Den Helder gaan weer stuiven. Enkele tientallen vroegere stuifkuilen in het duingebied worden opengelegd. Duinbeheerder Landschap Noord-Holland begint daar eind dit jaar mee.
Verstuiving moet de kwaliteit van de Noordduinen verbeteren. De natuur in dit beschermde gebied verschraalt sterk door toenemende verruiging. Weelderige duingraslanden ontstaan door verzuring vanwege de uitstoot van stikstof door verkeer, industrie en landbouw.
Vrij spel
“Op bepaalde plekken willen wij de wind weer vrij spel geven”, zegt Martin Witteveldt van Landschap Noord-Holland. “Verwaaid zand kan op andere plekken in het duingebied goed werk doen. Deze overpoedering van kalkhoudend zand kan verzuring verminderen.”
Oude stuifkuilen worden opengemaakt door het weghalen van de vegetatie. De grootte van zo’n plek kan oplopen tot twintig vierkante meter. Niet eerder heeft Landschap Noord-Holland deze methode toegepast. De maatregel is niet zonder risico’s, beseft ecoloog Witteveldt. ,,We moeten voorzichtig zijn, de aanpak is heel complex. Zand mag niet terecht komen op nabije agrarische landerijen, zoals bollengronden. Ook bewoners mogen er geen last van krijgen.”
Garantie
Witteveldt: “Daarom zoeken we plekken in de zeereep op, zo ver mogelijk verwijderd van mensen en bedrijven”. Landschap Noord-Holland garandeert volgens hem dat hinder uitblijft. Landelijk kennisnetwerk ‘Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit’ begeleidt het project. Landschap Noord-Holland werkt ook met andere organisaties samen, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Diep maaien
Er zijn meer maatregelen op komst tegen de verruiging. Witteveldt: “Op vijf locaties extra gaan wij chopperen: dieper maaien dan gebruikelijk. De grootste plek die wij zo aanpakken is driekwart hectare”. Met het weer laten stuiven brengt Landschap Noord-Holland weer leven in de Noordduinen. ’Reactiveren’ noemt Martin Witteveldt dat. Met deze aanpak tegen verruiging krijgt het duingebied tussen Callantsoog en Den Helder zijn ’dynamiek’ terug, om in de taal van de duinbeheerder te blijven.
Ontplaggen
Zand kan zich vanaf eind dit jaar op uiteindelijk enkele tientallen plekken vrij verspreiden. Het openleggen van oude stuifkuilen is een vorm van ontplaggen. ,,Dit plagsel verwijderen wij”, aldus Witteveldt. Het verstuiven gebeurt in fasen, verdeeld over vier tot vijf jaar. “We weten niet precies hoe deze maatregel uitpakt. Misschien dat gaandeweg de aanpak moet worden veranderd. Veel is nog onzeker.”
Landelijk kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit onderzocht de invloed van verstuiving op duingraslanden. Een groot deel van de Noordduinen bestaat uit duingraslanden. Die zijn open en droog. “Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat effecten van verstuiving zijn te zien”, aldus Martin Witteveldt. ,,Maar we moeten iets doen. Zeker zolang stikstof met bakken uit de hemel valt.”
Boosdoener
De uitstoot van stikstof door verkeer, industrie en landbouw wordt gezien als de grootste boosdoener van verruiging van de vegetatie, zeg maar overwoekering van grote delen van het duingebied. Verstuiving is daarom onderdeel van het landelijke PAS-project: programma aanpak stikstofdepositie. Het PAS-project omvat tal van maatregelen om de uitstoot van stikstof en consequenties daarvan te verminderen. Verstuiving wordt ook genoemd in het rapport ’Biodiversiteit in Noord-Holland’. Dat is deze week verschenen.
Schapen
Landschap Noord-Holland wil in de Noordduinen ook schapen inzetten tegen verruiging. Witteveldt: “Deze vorm van begrazing gebeurt in het Botgat bij Groote Keeten en in het gebied direct ten zuiden van de Grafelijkheidsduinen bij Den Helder. Na het komende broedseizoen beginnen we daarmee”. Nog niet bekend is welke bedrijf er een kudde kan laten lopen. Met extra chopperen (diep maaien) wordt ook na het broedseizoen begonnen.