Eerder vergunning nodig voor uitstoot Stikstof Veluwe
Uitbreidingsplannen van bedrijven en agrariërs, die leiden tot een depositie (neerslag) op de Veluwe van meer dan 0,05 mol stikstof dienen een Natuurbeschermingswet (Nb-)vergunning aan te vragen. Eerder was dat nodig bij een neerslag van meer dan 1,0 mol. Deze aanscherping is nodig voor het beschermen van de kwetsbare natuur op de zuid-westhoek van de Veluwe.
Uitbreidingsplannen van bedrijven en agrariërs zijn alleen mogelijk als de initiatiefnemer maatregelen op zijn bedrijf treft zodat er geen toename van de uitstoot van stikstof in de zuidwesthoek van de Veluwe plaats heeft.
Geen stikstof zuid-westhoek Veluwe
Nieuwe of uitbreidingen van bestaande economische activiteiten worden met de Natuurbeschermingswet getoetst op hun effect op de Natura 2000-gebieden. In veel van deze gebieden vormt de neerslag van stikstof een grote bedreiging voor stikstofgevoelige natuur. De grens van de toelaatbare stikstofneerslag in de zuid-westhoek van de Veluwe is bereikt. Dit heeft geen gevolgen voor prioritaire projecten, daarvoor is apart ruimte gereserveerd.
Rijntakken
Ook in het N2000gebied Rijntakken is een Nb-vergunning nodig voor uitbreidingsplannen van bedrijven en agrariërs, die leiden tot een neerslag van meer dan 0,05 mol stikstof.
Programma Aanpak Stikstof (PAS)
Omdat het stikstofprobleem verder reikt dan het beheer van de Natura 2000-gebieden hebben alle overheden een gezamenlijk Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld. De PAS is op 1 juli 2015 inwerking getreden. In het programma zijn landelijke bron- en natuurherstelmaatregelen opgenomen. Voor economische ontwikkelingen, zoals uitbreidingen van bedrijven die leiden tot neerslag van stikstof is vaak een Nb-vergunning nodig.
Bron: Provincie Gelderland