Eerste reactie provincies op rapport Adviescommissie Stikstofproblematiek
Vandaag heeft de Adviescommissie Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes haar advies aan het kabinet uitgebracht. Met de titel ‘Niet alles kan’ (PDF) maakt de adviescommissie klip en klaar hoe ze naar het stikstofprobleem in Nederland kijkt.
Gezamenlijke reactie volgt begin oktober
Gedeputeerde Peter Drenth, in een eerste reactie namens de provincies: “Het is goed dat het advies van Remkes er nu ligt. Niet alles kan en er zijn noodmaatregelen nodig om stikstofuitstoot terug te dringen. Tegelijkertijd is er een groot maatschappelijk belang om ontwikkelingen weer op gang te brengen. Mensen moeten een dak boven hun hoofd hebben en we moeten dijken kunnen versterken. Dit zal bestuurlijke moed en keuzes vergen.”
De commissie Remkes ziet voor provincies een belangrijke rol in een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek. De provincies beoordelen het advies van Remkes vanuit hun verantwoordelijkheden. Begin oktober komen provincies met een gezamenlijke reactie op het rapport, en hoe de vergunningsverlening weer op gang gaat komen.
Rol provincies met betrekking tot stikstof
Provincies hebben in het stikstofdossier meerdere rollen:
- De provincies zijn bevoegd gezag vanuit Wet Natuurbescherming en geven vanuit die rol vergunningen af. De provincies hebben daarin belang bij juridisch houdbare oplossingen;
- Provincies voeren de Europese natuurdoelen uit, in samenspraak met het ministerie van LNV, dat hiervoor systeemverantwoordelijk is. Vanuit die rol voeren we onder meer herstelmaatregelen uit;
- Provincies zijn belanghebbend, want ze voeren diverse maatschappelijke projecten uit, zoals woningbouwopgave, windenergieopgave, provinciale infrastructuur (wegen, bruggen etc).
Documentatie stikstofdossier
Bekijk hier de volledige documentatie rondom het stikstofdossier, of bekijk de vandaag toegevoegde documenten: