Herziening PAS: meer inzicht in leefgebieden
Met meer inzicht in de leefgebieden van planten en dieren die gevoelig zijn voor stikstof, is nog beter na te gaan hoe we de natuur sterker kunnen maken. Daarom zijn de kaarten van leefgebieden aangevuld en toegevoegd aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De herziening van het PAS ligt vanaf 14 juli tot en met 7 september 2017 ter inzage.
Veel planten en dieren hebben last van stikstof in de omgeving waarin zij leven. Stikstofgevoelige plantensoorten kunnen verdwijnen en dit kan problemen opleveren voor insecten, reptielen, vogels en andere dieren in het gebied. Het doel van het PAS is naast ruimte voor economische ontwikkeling, sterkere natuur en minder stikstofdepositie. Om na te gaan hoe de natuur ervoor staat en welke maatregelen nodig zijn om de invloed van stikstofdepositie te verminderen, is in het kader van het PAS, voor elk stikstofgevoelig Natura 2000-gebied een gebiedsanalyse (passende beoordeling op gebiedsniveau) opgesteld.
Leefgebieden
De gebiedsanalyses zijn in het herziene PAS aangevuld met meer informatie over de leefgebieden van planten en dieren. Erwin Adema, ecoloog bij het PAS-bureau, vertelt om welke informatie het gaat: “In een eerder stadium zijn de leefgebieden in kaart gebracht. Het gaat daarbij om leefgebieden van alle stikstofgevoelige dieren zoals die zijn opgenomen in de Vogel- en Habitatrichtlijn Bijvoorbeeld de groenknolorchis, een beschermde orchideeënsoort en de kamsalamander, een beschermde dierensoort. In de herziening van het PAS zijn alle gegevens aangevuld zodat de kaarten voor stikstofgevoelige leefgebieden nu compleet zijn. Deze zijn te raadplegen via AERIUS Monitor.
Ecologisch oordeel
Voor leefgebieden is een ecologisch oordeel aangevuld. Adema: “Dat betekent dat alle leefgebieden zijn opgenomen in AERIUS en er is geanalyseerd wat er in het gebied aan de hand is, wat de effecten van stikstof hier kunnen zijn en welke gevolgen van stikstof er op dit moment voor de natuur zijn. Daarnaast is in het ecologische oordeel opgenomen welke PAS-maatregelen nodig zijn om achteruitgang van de natuur te voorkomen. Herstelmaatregelen dus, die ervoor zorgen dat de kwaliteit en de omvang van de natuurtypen in het gebied kunnen blijven voortbestaan en dat daarmee de PAS-natuurdoelen worden behaald.”
Herziening
De herziening heeft in sommige gevallen ertoe geleid dat er aanvullende herstelmaatregelen aan de gebiedsanalyses zijn toegevoegd. Daarnaast zijn in de herziening van het PAS emissiefactoren geactualiseerd en zijn er enkele wijzigingen in de lijst met prioritaire projecten doorgevoerd.
Meer informatie
Meer informatie over de herziening van het PAS en de terinzagelegging staat op de website van het ministerie van Economische Zaken. Hier zijn ook de geactualiseerde gebiedsanalyses te vinden.