Het Afrikaans Euro-Aziatisch Watervogelverdrag
De AEWA is de Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (oftewel het Afrikaans Euro-Aziatisch Watervogelverdrag), een internationale overeenkomst over de bescherming van trekkende watervogels en hun leefgebieden. Provincies werken aan de implementatie van de afspraken die onder dit verdrag zijn gemaakt. Op de website van BIJ12 is uitgebreide informatie over de AEWA te vinden.
Werkgroep Ganzenaanpak
Internationaal worden onder het AEWA verdrag afspraken gemaakt over bescherming en beheer van een aantal ganzenpopulaties. Vanuit Nederland coördineert de Werkgroep AEWA Ganzenaanpak (WAG) de aanpak. De werkgroep maakt de vertaalslag van de internationale afspraken naar Nederlandse afspraken en levert informatie vanuit Nederland aan andere landen. Deelnemers zijn BIJ12, de provincie Fryslân (als trekker), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, één andere provincie namens het IPO, een adviseur vanuit de faunabeheereenheden en een onafhankelijke ganzenexpert.
Internationale bescherming
De provincies hebben in november 2021 besloten de AEWA-ganzenaanpak leidend te laten zijn bij het beleid rond grauwe ganzen en brandganzen. De ganzenaanpak volgens het AEWA moet zorgen voor een internationaal gecoördineerde bescherming van ganzen en een aanpak van problemen die ganzen veroorzaken. Hierbij is het duurzaam behoud en de bescherming van de betrokken populaties een belangrijke randvoorwaarde.
Het ontwikkelen van plannen voor bescherming en beheer van ganzen wordt vanuit Nederland ondersteund met onderzoeken gericht op populatiemodellering en monitoring. De onderzoeken worden uitgevoerd door een consortium van WENR, SOVON, NIOO en het Vogelstrekstation. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies financieren de onderzoeken.
GRW en GRP
Een centraal element in de AEWA-aanpak is het werken met zogenaamde Favourable Reference Values (Gunstige Referentie Waarden – GRW). Dit zijn de minimale ecologische vereisten op het gebied van populatie, areaal en leefomgeving om de betreffende soorten in een gunstige staat van instandhouding te houden. Men mag dus niet onder deze referentiewaarden zakken.
Vanwege de decentralisatie van het natuurbeleid naar de provincies zijn de landelijke Gunstige Referentie Waarden (GRW) voor ganzenpopulatie (ook wel Gunstige Referentie Populatie – GRP genoemd) verdeeld over de twaalf provincies. De GRP’s waarborgen per provincie een gezonde staat van de ganzenpopulaties voor de grauwe gans en de brandgans. De directe consequentie van het aanvaarden van deze verdeling is dat provincies niet (meer) mogen streven naar een broedpopulatie van de grauwe gans en brandgans die lager ligt dan de voor die provincie vastgestelde GRP.
Informatie
BIJ12 biedt op de website uitgebreide informatie over de AEWA en hoe bescherming en beheer geregeld is.
Nadere informatie is ook te vinden op de website van het European Goose Management Platform: European Goose Management Platform (aewa.info)