Incompany-training geslaagd
Omgevingsdiensten, gemeenten en provincies merken dat er bij hun medewerkers behoefte is aan meer kennis over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De PAS-Campus heeft trainingen die specifiek zijn gericht op vergunningverlening, en toezichthouden en handhaving. Die worden ook ‘aan huis’ gegeven. Extra voordeel is dat je dieper op de regionale situatie kunt ingaan.
Bart de Vreede, trainer en vergunningverlener bij de provincie Drenthe, heeft in september twee incompany-trainingen gegeven over vergunningverlening bij de RUD Limburg Noord. Waarom gaat de PAS-Campus ook naar de cursisten toe? “Dat gebeurt meestal op verzoek. Als meer mensen in dezelfde trainingen geïnteresseerd zijn dan is het natuurlijk slimmer om het op deze manier te organiseren. We kunnen we het programma meer op maat maken door casussen te behandelen die in de regio spelen of in te gaan op de provinciale beleidsregels. Het heeft ook zijn voordelen als de groep dezelfde praktijkervaringen met elkaar deelt. Je ziet dat terug aan de gesprekken die er ontstaan en de oplossingen die daaruit voortkomen. Bovendien scheelt het een hoop tijd en reiskosten.”
Toezichthouders
Deze week vond er bij de RUD Limburg Noord een incompany-training voor toezichthouders van omgevingsvergunningen plaats. Viviane Ampt, trainer en coördinator Juridische Zaken PAS-bureau BIJ12, vroeg aan het begin van de dag wat hun meest prangende vraag over de PAS was. Bijna iedereen had hetzelfde antwoord: ‘Wat betekent dit voor mijn werk? Volgens mij hebben wij hier niks mee te maken.’ Daar kwamen ze op het eind van de dag wel van terug.
Afstemming met provincie
Zoals bij de meeste medewerkers bij omgevingsdiensten was het idee dat de Natuurbeschermings(Nb)wet op het terrein van de provincies ligt. Ampt legt uit dat dit toch anders in elkaar zit: “In een omgevingsvergunning kan een natuurdeel zitten, de zogenaamde verklaring van geen bedenkingen (vvgb). Dat natuurdeel staat eigenlijk inhoudelijk gelijk aan een Nb-wetvergunning. Nieuw met de PAS is dat activiteiten met weinig uitstoot van depositie niet langer vergunningplichtig zijn. Je hebt daar dus geen aparte Nb-wetvergunning of vvgb meer voor nodig. Ga je nu als toezichthouder van een omgevingsdienst naar een bedrijf om de omgevingsvergunning te controleren, dan moet je ook nagaan of daar terecht of onterecht geen vvgb in is opgenomen. Als dat onterecht is, moet de omgevingsvergunning aangepast worden of moet er een aparte Nb-wetvergunning worden aangevraagd. Omdat dit deel bij de provincies ligt, is afstemming onontbeerlijk.”
Nieuwe Natuurbeschermingswet
Ze wijst ook op de veranderingen die er op dit gebied aankomen: “In 2016 treedt de nieuwe Wet Natuurbeschermings in werking. Dan kunnen er in dit soort gevallen geen aparte Nb-wetvergunningen meer worden aangevraagd en loopt het dus altijd via de omgevingsvergunning. De controle daarop ligt bij de omgevingsdiensten die dus goed moeten weten hoe het precies zit met die vvgb. Tijdens de training hebben we besproken wanneer dit wel of niet aan de orde is, wat voor gegevens je daarvoor nodig hebt, met wie afstemming nodig is en hoe je de berekeningen met het rekeninstrument AERIUS Calculator kunt maken.”
Eye-opener
De belangrijkste eye-opener voor de cursisten tijdens de incompany-trainingen is hoe belangrijk de samenwerking tussen de omgevingsdiensten en de provincies is. Rutger Vloet, coördinator Opleidingen RUD Zuid-Limburg hoorde dit tijdens elke incompany-training die hij organiseerde. “Zeker bij de training voor de toezichthouders werd ik er echt bij geroepen. De cursisten gaven aan dat ze zo snel mogelijk contact wilden leggen met de mensen van de provincie. Bij de eerdere trainingen voor de vergunningverleners en voor de beleidsmedewerkers waren er ook mensen van de provincie aanwezig, maar ook hier werd gevraagd om meer contact om dieper in te kunnen gaan op de materie.”
Verwachtingen overtroffen
Dat inzicht en de kennis die de cursisten door de trainingen hebben opgedaan wordt erg gewaardeerd. Vloet: “In totaal hebben we vier incompany-trainingen georganiseerd voor vergunningenverleners, toezichthouders, juristen en beleidsmedewerkers. Ik heb na elke training een aantal cursisten gevraagd wat ze ervan vonden. Ze waren heel positief over de docenten, casussen en het materiaal. De aanleiding en de werking van de PAS en AERIUS zijn voor iedereen duidelijk geworden. Op de vraag of de inhoud aan hun verwachtingen voldeed, gaven sommigen zelfs aan dat de training die overtroffen had. Zeker de toezichthouders hadden echt een andere kijk op de zaak gekregen. Met de kennis die we nu in huis hebben, kunnen we nu meteen mee aan de slag gaan.”
Bekijk hier het trainingaanbod van de PAS-Campus. Let op: voor de training Plan en Beleid op 27 oktober kunt u zich nog inschrijven tot en met dinsdag 20 oktober!