Informatiemodel Natuur cruciaal voor samenwerking aan natuurherstel
‘In Nederland werken provincies met veel partijen samen aan de uitvoering van het natuurbeleid. Het Informatiemodel Natuur – IMNA – speelt hierin een cruciale rol’, aldus Arno Teunissen van de interprovinciale Ambtelijke Adviescommissie Vitaal Platteland.
Het IMNa – dat beheerd wordt door BIJ12 – zorgt ervoor dat alle partners in de natuurketen hun gegevens onderling uniform en efficiënt kunnen opslaan en uitwisselen.
Natuurherstel actueler dan ooit
‘Juist in deze tijd is het onderwerp ‘natuur’ actueler dan ooit. Door de stikstofcrisis staat buiten kijf dat herstel van de natuur nodig is. IMNa zorgt ervoor dat alle partijen in de natuurketen hierbij slim en efficiënt kunnen samenwerken’, aldus Arno Teunissen.
Standaard voor gegevensuitwisseling
Het Informatiemodel Natuur (IMNa) is een standaard voor uniforme, digitale gegevensuitwisseling in de natuurketen. Het model beschrijft op een gestructureerde manier hoe natuurgegevens samenhangen, waar de uitwisseling van deze gegevens aan moet voldoen en welke definities gelden. Het IMNa is 2010 ontwikkeld bij de invoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). Provincies hebben toen gezamenlijk, in afstemming met terreinbeheerders, instrumenten ontwikkeld voor landelijke uniformiteit en eenduidigheid van het SNL en een effectieve en efficiënte uitvoering ervan. IMNa is een van die instrumenten.
Nieuwe governance voor IMNa
Om te zorgen voor een nog betere afstemming tussen beleid en techniek is begin 2020 door de Ambtelijke Adviescommissie Vitaal Platteland een nieuwe governance vastgesteld voor IMNa. Onlangs is ook een factsheet verschenen om (nieuwe) gebruikers te informeren over de voordelen en werkwijze van het IMNa.