Inpassingsplannen voor 4 Gelders natuurgebieden in ontwerp vastgesteld
Op 16 januari hebben Gedeputeerde Staten voor 4 Gelderse natuurgebieden provinciale inpassingsplannen in ontwerp vastgesteld. Dit zijn wijzigingen van bestemmingsplannen die noodzakelijk zijn voor de inrichting van de 4 natuurgebieden. Het gaat om een deel van het Binnenveld (gemeente Ede), het Lingegebied & Diefdijk-Zuid (gemeente Lingewaal), Stelkampsveld (gemeente Lochem) en Willinks Weust (gemeente Winterswijk). Deze natuurgebieden behoren tot het Europese Natura 2000-netwerk waarin belangrijke flora en fauna voorkomen. De ontwerp-inpassingsplannen liggen van 25 januari tot en met 7 maart ter inzage.
Om de bijzondere natuur in deze gebieden te behouden zijn maatregelen nodig uit het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze wettelijk verplichte maatregelen beperken het effect van de neerslag van stikstof in de bodem. Tevens stoppen ze de verdere achteruitgang van de biodiversiteit. Voorbeelden van PAS-maatregelen zijn vernatting, dempen van watergangen en inrichting van natuur door het verwijderen van voedselrijke bovengrond. Om de maatregelen uit te voeren is het nodig de bestemmingsplannen op onderdelen te wijzigen. Bijvoorbeeld van ‘agrarisch’ of ‘agrarisch met waarden’ naar natuur of water. Uitvoering van de maatregelen schept ook weer ruimte voor economische ontwikkelingen. Waterschappen, terreinbeherende organisaties en gemeenten zijn nauw betrokken bij het opstellen van de provinciale inpassingsplannen en bij het uitvoeren van de PAS-maatregelen.
Direct belanghebbenden
De provinciale inpassingsplannen hebben directe gevolgen voor een beperkt aantal eigenaren in de 4 Natura 2000-gebieden. Deze direct belanghebbenden zijn op de hoogte van de voorgenomen bestemmingswijzigingen. De provincie is met hen in gesprek over de gevolgen voor hun eigendommen. De inzet is om gezamenlijk tot goede afspraken te komen.
Procedure
De ontwerp-inpassingsplannen liggen vanaf 25 januari tot en met 7 maart ter inzage op de site van de provincie Gelderland. Tijdens reguliere openingstijden ligt een papieren versie ter inzage op het provinciehuis in Arnhem en op de gemeentehuizen van Ede, Lingewaal, Lochem en Winterswijk. Tijdens deze periode kan iedereen zienswijzen indienen. De provincie bundelt alle zienswijzen in een reactienota. Hierin staat wat de provincie met de ingediende zienswijzen doet. Daarna leggen Gedeputeerde Staten de inpassingsplannen samen met de reactienota voor aan Provinciale Staten van de provincie. Voorafgaand aan het besluit van Provinciale Staten kunnen indieners van een zienswijze deze mondeling toelichten. Provinciale Staten zullen de definitieve inpassingsplannen naar verwachting medio 2018 vaststellen. Belanghebbende kunnen dan nog in beroep gaan bij de Raad van State.
bron: Provincie Gelderland, 16/01/18
Lees hier meer op de website van provincie Gelderland