Invloedsgebied van grondwateronttrekkingen voor droogteschade blijft 5 cm
De 5 cm grens bij het invloedsgebied van grondwateronttrekkingen voor droogteschade blijft gehanteerd. Op verzoek van het Interprovinciaal Overleg heeft de ACSG de keuze voor de 5 cm grens getoetst en onderbouwd. Hieruit blijkt dat er geen aanleiding is om de grens te verleggen naar 2 cm.
Grondwater is een belangrijke bron voor drinkwater en industrie. Daarnaast wordt grondwater onttrokken voor beregening in de landbouw, het drooghouden van bouwputten en voor het leggen van kabels en leidingen. Grote onttrekkingen kunnen leiden tot droogteschade in de landbouw, als gevolg van verminderde gewasopbrengst bij lagere grondwaterstanden. Daarom is voor grote onttrekkingen (> 150.000 m³) een vergunning nodig. In deze vergunningaanvraag moet een analyse staan van het effect op stijghoogten en grondwaterstanden tot een daling van 5 cm. In de jurisprudentie over het invloedsgebied van grondwateronttrekkingen wordt deze 5 cm grens algemeen gehanteerd.
Onderzoek
In het najaar van 2018 ontstond een discussie over de wenselijkheid van deze 5 cm grens, en met name of deze grens verlengd dient te worden naar 2 cm. Op verzoek van het Interprovinciaal Overleg onderzocht de ACSG de grootte van de droogteschade bij 2 tot 10 cm grondwaterstandsdaling, de ACSG procedure voor het vaststellen van de droogteschade, de nauwkeurigheid van grondwaterstandsmetingen en de nauwkeurigheid waarmee grondwaterstandsdalingen gemodelleerd kunnen worden.
De eindconclusie is dat er voor de ACSG geen aanleiding is om de, in brede kring aanvaarde en gebruikte grens van, 5 cm grondwaterspiegeldaling aan te passen als grens voor de afbakening van het gebied waarmee schade kan ontstaan door grondwateronttrekkingen.
Rapport
Totaal zijn er negen conclusies getrokken. Het volledige rapport is hier te lezen.