Jaarverslag Faunazaken 2016: Ganzen blijven de grootste schade aanrichten
BIJ12 Faunazaken heeft het jaarverslag over 2016 uitgebracht. Dit verslag is het 17de en daarmee tevens laatste jaarverslag van Faunazaken, dat door de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming is opgehouden te bestaan. Uit dit jaarverslag blijkt dat de ganzen nog steeds het grootste gedeelte van de schade aanrichten. Zo’n 92 procent van het totaal uitgekeerde tegemoetkomingsbedrag van 21.135.313 euro komt op het conto van de ganzen.
Ten opzichte van 2015 heeft Faunazaken 2,04 miljoen meer uitgekeerd. Het aantal behandelde tegemoetkomingsdossiers is toegenomen van 3.308 in 2015 tot 4.989 in 2016. Deze stijging is vooral te verklaren doordat in 2016 naast de provincie Fryslân, voor het eerst ook voor de provincies Gelderland en Groningen automatische taxaties binnen de ganzenrustgebieden in die provincies hebben plaatsgevonden. Daarnaast verliep de uitkering van tegemoetkomingen voor de Waddeneilanden (Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) in 2016 ook weer via Faunazaken.
Onderzoeken
Faunazaken heeft in 2016 weer verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo heeft het fonds in samenspraak met het Ministerie van Economische Zaken laten doen naar de herkomst en mitigatie van de Nederlandse edelherten en wilde zwijnen. Met dit onderzoek is voor de mate van natuurlijkheid van populaties en het beheer een nulsituatie vastgelegd, waarmee naar de toekomst toe bepaald worden wanneer de stand in een kritische fase komt en er dus moet worden ingezet op beheer- en inrichtingsmaatregelen. Afhankelijk van de interesse van andere financiers en de mate waarin onderzoeksprojecten binnen het Meerjarenprogramma van Faunazaken passen, is het onderzoek soms geheel door BIJ12 gefinancierd, terwijl in andere onderzoeksprojecten cofinanciering heeft plaatsgevonden. In 2016 is er in totaal 463.357 euro aan onderzoeksprojecten door BIJ12 geïnvesteerd.
Gedeputeerde Staten
Naast het doen van onderzoek en het verlenen van tegemoetkomingen in de schade door beschermde inheemse dieren, had Faunazaken ook een adviestaak richting de Staatssecretaris van EZ en de colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies. In 2016 heeft Faunazaken 78 adviezen aan de colleges van gedeputeerde staten uitgebracht.
Wet Natuurbescherming
Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Natuurbescherming (1 januari 2017) is Faunazaken als zelfstandig bestuursorgaan opgehouden te bestaan. De beleidstaken zijn gedecentraliseerd naar de provincies, die daarmee verantwoordelijk zijn voor het fauna(schade)beleid. Om hen hierin te adviseren hebben is een Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade ingesteld. De raad adviseert provincies over het voorkomen en bestrijden van faunaschade, het onderzoek daarnaar en faciliteert hen in het maatschappelijk debat erover. De uitvoerende taken op het gebied van tegemoetkomingen in de schade hebben provincie belegd bij BIJ12. BIJ12 Faunazaken blijft hiermee voor boeren het aanspreekpunt voor tegemoetkomingen in faunaschade. Het jaarverslag inclusief de jaarrekening is te downloaden via de volgende link: Jaarverslag BIJ12 Faunazaken 2016