Kamerbrief over uitspraak Raad van State
De Raad van State heeft op 17 mei 2017 twee verwijzingsuitspraken gedaan in enkele pilotzaken over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en in enkele procedures over de algemene vrijstelling van de Natura 2000-vergunningsplicht voor het weiden van vee en gebruik van meststoffen in de buurt van Natura 2000-gebieden.
De Raad van State stelt dat ze het aannemelijk vindt dat programma in overeenstemming is met de Habitat- en Vogelrichtlijn en vraagt nu aan het Hof van Justitie het liefst voor 1 juli 2018 aan te geven of het tot hetzelfde oordeel komt. Staatssecretaris Van Dam heeft hierover op 24 mei een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
Onderbouwing
Met betrekking tot enkele keuzes, gegevens en aannames die ten grondslag liggen aan het PAS dient nog een nadere onderbouwing te worden gegeven. Dit betreft met name onderbouwing van het programma en toegankelijkheid van die onderbouwing. Hiermee gaan de ministeries samen met provincies aan de slag.
De Raad van state heeft besloten geen voorlopige voorziening te treffen omdat er geen onomkeerbare effecten worden verwacht. Dit houdt in dat vergunningverlening door kan gaan op basis van de uitspraken.
PAS
In het PAS werken overheden, natuurorganisaties en ondernemers samen aan ruimte voor economische ontwikkelingen, sterkere natuur en minder stikstof. Omdat het stikstofprobleem verder reikt dan het beheer van de Natura 2000-gebieden hebben alle overheden een gezamenlijk Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld dat op 1 juli 2015 inwerking is getreden. In het programma zijn bron- en herstelmaatregelen opgenomen. Deze maatregelen zijn erop gericht natuur te behouden en te versterken. Doordat de neerslag van stikstof door het bestaand beleid, de extra bronmaatregelen en de uitvoering van herstelmaatregelen daalt, is het mogelijk ruimte te geven aan economische ontwikkelingen. De PAS is daarmee een totaalaanpak.