Kritische kanttekeningen
Veel adviseurs van agrarische bedrijven hadden het druk in de nacht voor 1 juli 2015 bij de inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Er lag een stapel met vergunningaanvragen die vanaf dat moment met AERIUS doorgerekend konden worden. Een van de adviseurs vertelt over die eerste en de ervaringen op dit moment met de PAS.
De 35 medewerkers van adviesbureau Van Dun Advies geven voornamelijk in de provincies onder de rivieren advies op het gebied van bouw, milieu en ruimtelijke ordening. Directielid Chris van der Heijden: “Wij zijn gespecialiseerd in alles wat zich afspeelt in het landelijk gebied. Hierbij spelen agrarische activiteiten uiteraard een belangrijke rol. Veel van onze klanten zijn veehouder. In opdracht hebben we de afgelopen jaren veel vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet aangevraagd. Sinds 1 juli gebeurt dit onder de PAS.”
Gelijkwaardigheid
De PAS biedt voordelen maar er zijn ook betrokken partijen die er met een kritische blik naar kijken. Dat geldt ook voor dit adviesbureau. Van der Heijden is het eens met het idee achter de ontwikkelingsruimte. “Het is alleen maar goed dat je ontwikkelingsruimte verzamelt en uitdeelt op basis van gelijkwaardigheid. De afgelopen jaren was er door de mogelijkheid van extern salderen nogal wat handel in ammoniakrechten. Daardoor kwam kapitaal van ondernemers met plannen terecht bij ondernemers die stopten. Voor onze klanten was dat een ongewenste situatie. Met de PAS is de mogelijkheid van het extern salderen komen te vervallen en daarmee de handel in rechten. Wat dat betreft is de PAS een positieve ontwikkeling.”
Vragen
Maar er zijn ook een aantal zaken rondom de PAS die volgens Van der Heijden onduidelijk zijn of die verbeterd mogen worden. “Onze ervaring is dat het niet zo makkelijk is om via beleid af te wijken van de harde regels die in de vogel- en habitatrichtlijnen vastliggen. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Wij hopen ten zeerste dat vergunningen onder de PAS juridisch gezien standhouden.”
Aanvragen
Het doen van aanvragen onder de PAS viel in begin tegen. Van der Heijden: “Natuurlijk is het ook voor ons wennen geweest, daardoor waren we de eerste dagen relatief langer bezig met het doen van de aanvragen. Lastig is dat de provincies er verschillend mee omgaan. De een vraagt wel om aanvullende informatie terwijl het bij de ander in één keer goed is.”
Verwarrend
Ook de ervaringen met het rekeninstrument calculator AERIUS zijn wisselend. “Die eerst nacht hebben we wel wat problemen gehad waar we niet blij mee waren. Wat je op het ene moment berekende, bleek op een volgend moment een andere uitkomst te hebben. Maar dat is in de dagen daarna gelukkig in AERIUS opgelost. Ook waren er verschillen tussen de uitdraai voor het eigen dossier en die voor de provincie. De helpdesk PAS en AERIUS heeft weliswaar uitgelegd waardoor dat kwam maar het was voor ons in eerste instantie toch verwarrend. Pluspunt is dat AERIUS gebruiksvriendelijk is. Het wijst zich allemaal vrij snel vanzelf.”
Makkelijker
Inmiddels is de grote stapel aanvragen die er voor een deel al voor 1 juli lag, weggewerkt. “In die begindagen hebben we rond 80 aanvragen en meldingen gedaan. De afgelopen drie maanden zijn daar enkele tientallen bijgekomen. We zien nu steeds meer dat het allemaal wat makkelijker gaat. En we krijgen er zelf natuurlijk ook meer ervaring mee. Als we nu ergens tegenaanlopen, weten waar het aan ligt”, aldus Van der Heijden.
Verbeteringen
Nu breekt de tijd aan waarin vergunningen worden toegekend door de provincies. Nadat de vergunning ontvankelijk is verklaard, wordt na acht weken de ontwikkelingsruimte uitgegeven. “Voor ons was dit niet duidelijk. Tot voor kort hadden wij het idee dat er ook ontwikkelingsruimte werd gereserveerd na het ontvankelijk verklaren. Ik vind het vervelend dat we dat niet eerder wisten. Wat mij betreft mag er dus nog wel het een en ander verbeterd worden in het werken met de PAS en de communicatie rondom aanvragen.”