Laser beperkt effectief voor verjaging ganzen
Lasers blijken de schade die ganzen in de zomer aan grasland in de landbouw veroorzaken te beperken. In de winter is geen vermindering van de schade waargenomen. Op grotere schaal vermindert de inzet van lasers echter de gewasschade niet, maar zorgt het alleen voor een verschuiving ervan naar andere percelen.
Dit blijkt uit een landelijke praktijkproef die BIJ12 in 2016 en 2017 heeft laten uitvoeren. De verjagende werking van de laser bleek daarnaast sterk weersafhankelijk. Zo is op zonnige dagen aanvullende verjaging nodig om schade te voorkomen of te bestrijden.
Lasertechniek effectief en diervriendelijk?
Doel van de studie was om na te gaan of de lasertechniek effectief en diervriendelijk kan worden ingezet om schade veroorzaakt door ganzen in de landbouw structureel te verminderen. Daarbij is onderzocht in hoeverre de ganzen wennen aan de lasers. Naast de feitelijke verjagingsproeven, zijn ook ervaringen van lasergebruikers verzameld en is een kostenbatenanalyse uitgevoerd voor de aanschaf en het gebruik van de lasertechniek in de agrarische bedrijfsvoering. Verder is vanwege de veiligheidsrisico’s van de lasers een risicoanalyse uitgevoerd en is nagegaan wat er bekend is over de gezondheidseffecten van lasers op vogels.
Achtergrond laseronderzoek
Ganzen veroorzaken vraatschade aan landbouwgewassen. De provincies keren aan de getroffen agrariërs een tegemoetkoming uit voor deze schade. In het provinciale beleid staat het voorkomen van de schade voorop, gevolgd door bestrijding en als laatste wordt overgegaan tot tegemoetkoming van de schade die redelijkerwijs niet voor rekening van de agrariër behoort te komen.
Verder lezen
– Uitgebreide toelichting op het onderzoek en resultaten
– Het onderzoeksrapport
– Q&A’s
Aanvullend nieuwsbericht over het onderzoek van BIJ12 naar de effectiviteit van de laser voor de verjaging van ganzen
Naar aanleiding van de publicatie door BIJ12 van het onderzoeksrapport “praktijkproef inzet lasers voor beperking ganzenschade” is door een van de betrokken leveranciers van de onderzochte laserapparatuur een deels feitelijk onjuist bericht verspreid. Om de kwaliteit van de berichtgeving rondom het onderzoek te bewaken ziet BIJ12 zich genoodzaakt de onjuiste beweringen recht te zetten.
Het onderzoek is op initiatief van BIJ12 uitgevoerd in samenwerking met de laserleveranciers Bird Control Group en Vogelverschrikker.NL. De bewering dat de overlast van ganzen in de landbouw kan worden aangepakt met de inzet van lasers blijkt niet uit de studie: in de – meest schadegevoelige winterperiode is namelijk geen schadevermindering geconstateerd, in de zomer is wel sprake van een – beperkte – daling.
Verder wil BIJ12 benadrukken dat het onderzoek ook heeft uitgewezen dat aan de inzet van de onderzochte lasers voor de verjaging van vogels voor mens en dier veiligheidsrisico’s kleven en wordt daarom aangeraden voor elke locatie eerst een risico- en veiligheidsanalyse uit te voeren. BIJ12 en de provincies achten het, gezien de risico’s, niet zinvol om de inzet van de laser te stimuleren. In ieder geval wordt afgeraden de lasers te gebruiken in gebieden met hoge aantallen weidevogels.
Gerelateerde onderwerpen
– Tegemoetkoming faunaschade
– Aanvraag tegemoetkoming faunaschade
– Faunaschade PreventieKit (FPK)