Leren van elkaar bij uitvoering PAS-herstelmaatregelen
De uitvoering van de herstelmaatregelen in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is in volle gang. Samenwerking tussen provincie en terreinbeheerder en communicatie met de omgeving zijn de sleutelwoorden voor een succesvolle aanpak. Dat concludeerden provincies en uitvoerende organisaties tijdens een bijeenkomst over lessen uit de praktijk.
Provincies en rijkspartijen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van herstelmaatregelen in de PAS-gebieden om de kwaliteit van de natuur in stand te houden. De provincies hebben de uitvoering van deze maatregelen meestal uitbesteed aan natuurbeheerorganisaties. Inmiddels is de uitvoering goed op gang gekomen. Op 8 november jl. organiseerde de PAS-Campus de themabijeenkomst Uitvoering herstelmaatregelen om de samenwerking tussen provincies en terreinbeheerders te verbeteren door best practices te delen.
Inzetten van instrumenten
In dit eerste jaar van het uitvoeren van de herstelmaatregelen wordt op veel plekken gewerkt aan de voorbereiding van de uitvoering van herstelmaatregelen. Maar er zijn ook al maatregelen die worden uitgevoerd of zelfs zijn afgerond. Wat werkt nou goed en wat kan beter? Goede afspraken over doelen en financiering, samenwerking bij het doorlopen van procedures en een goede verbinding met betrokkenen rond het gebied zijn belangrijk, zo leert de praktijk. Provincies kiezen zelf welke instrumenten zij inzetten voor de realisatie van herstelmaatregelen: subsidies voor natuurontwikkeling of een opdracht tot uitvoering. Soms is het noodzakelijk om grond te verwerven voor de herstelmaatregelen. Waar mogelijk gebeurt dat in onderlinge overeenstemming. Soms is het nodig om instrumenten zoals onteigening als stok achter de deur te kunnen hanteren.
Sleutelwoord communicatie
Terugkijkend op de gesprekken tijdens de workshops, was een van de conclusies dat communicatie met de omgeving een belangrijk sleutelwoord is. Vroegtijdig en transparant omwonenden en bezoekers betrekken bij de plannen en de uitvoering werkt positief. Een eyeopener was dat het beter kan werken om betrokkenen tools aan te bieden waarmee ze zelf kunnen onderzoeken wat de effecten van de maatregelen zijn. Een voorbeeld daarvan is een project met hydrologische maatregelen waarbij de bewoners de mogelijkheid kregen om een onafhankelijk hydroloog voor advies in te schakelen.
Doe je voordeel met ervaringen van anderen
Leerpunt was ook dat een goede samenwerking op vele fronten winst oplevert. De risico’s in kaart brengen en met elkaar helder maken wie waarvoor aan de lat staat, helpt om efficiënt samen te werken. Door kennisuitwisseling tussen provincies en terreinbeheerders hoeft het wiel niet telkens opnieuw te worden uitgevonden. Want waarom zou je een succesvolle aanpak van een collega-provincie niet kopiëren en er je voordeel mee doen?
Wijze lessen
Tot slot stond er nog een wijze les op de wand met plaknotities van wat deelnemers tijdens de workshops was opgevallen: ‘Vertrouwen is geen doel, maar betrouwbaar zijn wel.’ De zaal reageerde instemmend: als je betrouwbaar bent, komt het vertrouwen vanzelf.
De deelnemers ontvangen binnenkort een uitgebreid verslag van de dag. Er is in ieder geval genoeg stof verzameld om op voort te borduren. Wordt vervolgd dus.
Lees ook het PAS-Campus Verslag Themabijeenkomst Uitvoering herstelmaatregelen 8-11-2016.