Landelijk Grondwater Register vanaf 1 juli 2022 aangesloten op Basisregistratie Ondergrond
Het Landelijk Grondwater Register (LGR) wordt per 1 juli 2022 aangesloten op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Alle gegevens over grondwateronttrekkingen en bodemenergiesystemen van gemeenten, provincies en waterschappen zijn dan toegevoegd. Daarmee is de BRO dé plek voor publiek toegankelijke informatie over bodem en ondergrond.
Grote opgaven als energietransitie, klimaatadaptatie, woonopgave en economische groei, hebben veel impact op de directe leefomgeving – niet alleen boven, maar ook ónder de grond. Al deze opgaven hebben te maken met het gebruik van de ondergrond. Maar niet alles kan op dezelfde plek. Daarom wordt gewerkt aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De BRO is een centrale registratie met publieke gegevens over de Nederlandse ondergrond. Overheden leggen voor dezelfde objecten dezelfde, betrouwbare, algemene gegevens vast. Vanuit één centrale digitale plek kunnen gebruikers gegevens opvragen voor informatie over bodem en ondergrond.
Voor iedereen beschikbaar
Op dit moment zijn de ondergrondgegevens nog in beheer bij verschillende organisaties. Zo ook de gegevens uit het LGR van provincies, gemeenten en waterschappen over grondwateronttrekkingen en bodemenergiesystemen. Niet alle gegevens over de ondergrond zijn in dezelfde mate gedigitaliseerd, gestandaardiseerd en geharmoniseerd. Dankzij de BRO hebben alle gegevens straks een gevalideerde, hoge kwaliteit en zijn ze voor iedereen vrij beschikbaar.
In vier tranches
Sinds 2018 worden ieder jaar nieuwe ondergrondgegevens opgenomen in de BRO en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dit gebeurt in vier tranches. Provincies, waterschappen en gemeenten zijn wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2022 relevante gegevens aan te leveren aan de BRO. Dat is de vierde en laatste tranche. Alle betrokken partijen zijn met elkaar overeengekomen dat zij hiervoor het LGR gebruiken. Hierdoor hoeft er vanuit provincies, gemeenten en waterschappen geen aparte koppeling te komen met de BRO. Het voordeel hiervan is ook dat alle gegevens uit het LGR getoetst worden aan de kwaliteitseisen van de BRO voordat deze worden aangeleverd en overgezet. Zo zorgen we samen voor duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van de ondergrond.
BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor provincies en is namens provincies beheerder van het LGR.