Nieuw onderzoek maatschappelijk draagvlak hervestiging van de wolf
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor de tweede keer in één jaar een onderzoek laten uitvoeren naar het maatschappelijk draagvlak onder burgers voor de hervestiging van de wolf in Nederland. Het draagvlak voor de wolf is licht afgenomen, maar nog steeds aanzienlijk. Sinds de wolvenaanvallen van afgelopen zomer denken meer Nederlanders dat wolven voor overlast zorgen en vee eten. Mogelijk is daarom de roep om wolven tegen te houden licht toegenomen.
Achtergrond
Dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, is (grotendeels) een herhaling van het onderzoek dat is uitgevoerd in januari 2020. Op dat moment had het dier zich voor het eerst in lange tijd zich weer in ons land gevestigd. Sindsdien hebben wolven meerdere malen vee aangevallen en gedood. Dat wolven dit kunnen doen is een belangrijk argument van tegenstanders van de vestiging van de wolf. Het volledige rapport is hier te lezen.
Resultaten
Uit het eerdere onderzoek bleek dat het maatschappelijk draagvlak voor de hervestiging van de wolf relatief groot was: 57% van de Nederlanders had een positieve houding ten aanzien van de hervestiging van de wolf. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat dit percentage licht is afgenomen naar 54%. De beleving dat wolven een bedreiging zouden vormen voor mensen, is echter onveranderd. Dat betekent dat 76% van de Nederlanders meent dat wolven geen bedreiging vormen voor mensen. Verder geeft 68% aan dat hun mening niet is veranderd sinds er meer wolven voorkomen in Nederland en er meer aanvallen van wolven op schapen plaatsvinden. Van de ondervraagden geeft 17% aan dat zij negatiever over wolven zijn gaan denken, 8% is juist positiever over wolven gaan denken.
De aanbevelingen uit het vervolgonderzoek hebben betrekking op de communicatie met Nederlanders over de verantwoordelijkheidsverdeling voor het wolvendossier en verbetering van de voorlichting over het eetgedrag/eetpatroon van wolven. De provincies en het Rijk werken in nauwe samenwerking verder met elkaar.