Nieuwe instructie AERIUS helpt bij invoer gegevens stikstofemissie
Voor het rekeninstrument AERIUS Calculator is een nieuwe instructie gemaakt. Daarmee is het makkelijker om tot de juiste invoergegevens voor depositieberekeningen te komen. Deze gegevens zijn nodig voor het aanvragen van vergunningen en het doen van meldingen in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Vanaf de inwerkingtreding van de PAS is het verplicht voor het aanvragen van vergunningen of het doen van meldingen het rekeninstrument AERIUS Calculator te gebruiken. Hiermee worden de neerslag van stikstof berekend. Naast de handleiding AERIUS en de online factsheets kunnen gebruikers van AERIUS nu ook deze handige instructie raadplegen.
Aanvulling
De instructie is gemaakt omdat in de praktijk bleek dat er behoefte was aan extra ondersteuning om te komen tot de goede invoergegevens voor het rekeninstrument. Bovendien gaven de provincies aan dat de gegevens soms niet op een eenduidige manier binnenkwamen. Het PAS-bureau kwam daarom met een instructie. Projectleider Berend Hoekstra: “De handleiding en de factsheets geven vooral technische achtergrondinformatie en een helpfunctie, bijvoorbeeld welke buttons je aan kunt klikken. Deze instructie helpt bij het bepalen van de juiste invoergegevens.
Invoeren gegevens
Hoekstra geeft een paar voorbeelden: “Als het een industrieel bedrijf is kan dat gaan over de benodigde gegevens over de puntbronnen. Welke bronnen veroorzaken in dat bedrijf emissie van stikstof, hoe vinden emissies plaats en welke mogelijkheden heb je om een goede inschatting te maken van de emissies? Gaat het om een veeteeltbedrijf, dan moeten gegevens bekend zijn over de stalsystemen. Om wat voor stallen gaat het, hoeveel zijn het er, wat voor afzuiginstallatie wordt gebruikt?”
In de praktijk
De behoefte aan deze instructie kwam het afgelopen jaar in de praktijk naar voren. Om vast te stellen wat er precies speelde en welke aanpak daar het beste op aansloot is een begeleidingsgroep ingericht. Hoekstra: “Hierin zaten vertegenwoordigers van de provincies en BIJ12. Het voorstel dat ons team op basis van hun input en vanuit onze uitvoeringspraktijk heeft gemaakt vonden zij direct in orde. De instructie is direct door de begeleidingsgroep heel positief ontvangen en staat nu op de website PAS in uitvoering.”
Aan de slag
Wie kunnen nu met de instructie aan de slag? Hoekstra: “In principe iedereen. Insteek is het gebruik van AERIUS Calculator zo gemakkelijk mogelijk te maken. De instructie is zo opgezet dat het je kan helpen als je voor het eerst met AERIUS aan de slag gaat, maar het is ook handig voor degenen die nog iets willen nalezen.”
Op de foto staat het team dat de AERIUS Instructie heeft ontwikkeld, van links naar rechts: Berend Hoekstra, Marike Aalbers en Luc Verhees (foto: Advies- en Ingenieursbureau Tauw).