Noord-Holland investeert in natuurvriendelijke oevers
Waterbeheerders hebben in Nederland honderden kilometers natuurvriendelijke oevers aangelegd om de natuurwaarden te verbeteren, waaronder de visstand. Dit jaar is in Noord-Holland een groot onderzoek gestart gegaan om te evalueren in hoeverre natuurvriendelijke oevers bijdragen aan de gewenste verbeteringen in de visstand. De eerste vangsten laten direct de toegevoegde waarde van de natuurvriendelijke oevers zien.
Visstand
Veel van de grotere watergangen in Nederland zijn strak beschoeid en bieden daardoor weinig paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen. Dit resulteert in een arme visfauna met vaak weinig verschillende soorten en lage dichtheden. Vanuit de Kaderrichtlijn Water zijn doelen gesteld om de waterkwaliteit, en dus ook de visstand te verbeteren. Waterbeheerders leggen dan vaak natuurvriendelijke oevers aan. Sinds 2009 is er in Nederland circa 2.500 kilometer van deze oevers aangelegd. Daar komen er nog meer bij. De natuurvriendelijke oevers hebben flauwe, ondiepe oevers waarin waterplanten zich goed kunnen ontwikkelen. Voor vissen zijn deze waterplanten belangrijk voor de voortplanting, het opgroeien van jonge vissen en om er hun voedsel tussen te zoeken.
RAVON
Ondanks de grote investeringen voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers, is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar het functioneren ervan voor vissen. Om hier meer inzicht in te krijgen is RAVON in opdracht van de provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een meerjarig onderzoek gestart naar het functioneren van aangelegde natuurvriendelijke oevers langs het Kanaal Omval-Kolhorn. De eerste onderzoeksronde is in juni uitgevoerd. Hierbij zijn de vissen in de natuurvriendelijke oevers en het kanaal zelf geïnventariseerd met behulp van netten en elektrisch vissen. Daarnaast zijn er environmental DNA-monsters genomen om de visgemeenschap in kaart te brengen. Ook is er bij de ingang van één van de natuurvriendelijke oevers een onderwatercamera geplaatst die filmt welke vissen in en uit zwemmen.
Waarde
De eerste vangsten laten direct de toegevoegde waarde van de natuurvriendelijke oevers zien. In vergelijking met het kanaal werden in deze oevers meer jonge vissen en meer plantenminnende vissoorten gevangen waaronder de rietvoorn, zeelt, tiendoornige stekelbaars, bittervoorn, kleine modderkruiper en snoek. De Europees beschermde bittervoorn werd in 3 van de 6 onderzochte natuurvriendelijke oevers gevangen, maar niet in het kanaal zelf. Binnen de natuurvriendelijke oevers bleken plantenrijke stukken grotere hoeveelheden vis te herbergen dan de open stukken.
bronnen: Nature Today en Groene Ruimte