Onderzoek maatschappelijk draagvlak hervestiging van de wolf
In samenwerking met de provincies heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het maatschappelijk draagvlak onder burgers voor de hervestiging van de wolf in Nederland laten onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat het draagvlak relatief groot is: 57% van de Nederlanders heeft een positieve houding ten aanzien van de hervestiging van de wolf en 65% ziet de wolf als ongevaarlijk.
Onderzoek Motivaction
Dit onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door bureau Motivaction, is gestart naar aanleiding van de moties van de CDA/VVD en SP/GroenLinks. De uitkomsten kunnen onder meer gebruikt worden voor een toekomstige evaluatie van het Interprovinciaal Wolvenplan uit 2019. Daarnaast ondersteunt dit onderzoek provincies en belangenorganisaties bij het vinden van maatregelen het samenleven met de wolf in Nederland daadwerkelijk vorm te geven. Het volledige rapport is hier te lezen.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat het maatschappelijk draagvlak voor de hervestiging van de wolf relatief groot is: 57% van de Nederlanders heeft een positieve houding ten aanzien van de hervestiging van de wolf en 65% ziet de wolf als ongevaarlijk. De meeste Nederlanders zullen natuurgebieden met wolven dan ook niet mijden, een ontmoeting met een wilde wolf zouden de meeste Nederlanders (77%) een bijzondere ervaring vinden en bijna de helft van de Nederlands zou graag een wolf in het wild willen tegenkomen. Ook blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders relatief veel weten over het gedrag van wolven.
Minder bekend is echter hoe het naast elkaar leven met wolven werkt, daar wil men meer over weten. Tenslotte blijkt dat Nederlanders een ondersteunende rol zien voor overheden bij de hervestiging van de wolf, met name bij het schadeloosstellen van boeren bij schade en bij het treffen van preventieve maatregelen. Tegenstanders, 18%, vinden dat de wolf niet welkom is in Nederland vanwege ruimtegebrek, de predatie op vee en de mogelijke overlast en ontstaan van gevaarlijke situaties. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen voorziet het Interprovinciaal Wolvenplan in een ruime schadevergoeding bij predatie op vee en ook hebben enkele provincies regelingen getroffen voor het vergoeden van preventieve maatregelen.
De aanbevelingen uit het onderzoek hebben dan ook voor een deel betrekking op de communicatie met Nederlanders over hoe nu samen te leven met de wolf en welke instanties verantwoordelijk zijn voor het wolvenbeleid. Minister Carola Schouten: “In samenwerking met de provincies zal ik dan ook inzetten op goede invulling van de aanbevelingen uit het rapport. Een en ander zal onder andere verder vorm krijgen via de provinciale uitvoeringsdienst BIJ12 die, als coördinerend wolvenmeldpunt, onder andere verantwoordelijk is voor communicatie en voorlichting met betrekking tot wolven en schade aan landbouwhuisdieren. Daarnaast monitort BIJ12 de ontwikkeling van de wolven in Nederland en verwerkt zij de meldingen van vermoedelijke wolvenwaarnemingen, wolvensporen, door wolven gedode landbouwhuisdieren en/of wilde dieren.”
Lees meer
- Kamerbrief hervestiging wolf in Nederland (PDF)
- Onderzoek ‘maatschappelijk draagvlak voor de hervestiging van de wolf in Nederland’ (PDF)