Onderzoek naar voorkomen faunaschade
Zijn waakhonden geschikt om schapen tegen de wolf te beschermen? En hoe kan taxatie van faunaschade nog verder worden verbeterd? Naar deze en andere onderwerpen doet BIJ12 in 2019 onderzoek.
Boeren kunnen schade aan gewassen of vee krijgen door natuurlijk in het wild levende dieren. Dit wordt ook wel faunaschade genoemd. Provincies zijn verantwoordelijk voor het verlenen van tegemoetkomingen in faunaschade. BIJ12 voert deze regeling uit. Daarnaast adviseert BIJ12 over het voorkomen en bestrijden van faunaschade. Hiervoor is soms onderzoek nodig. Bijvoorbeeld naar de vraag welk middel het meest effectief is om bepaalde vormen van schade te voorkomen.
Onderzoeksagenda 2019
Voor het coördineren van onderzoek hanteert BIJ12 een onderzoeksagenda. Deze wordt jaarlijks vastgesteld door de provincies in de vorm van de Ambtelijk adviescommissie Vitaal Platteland (AACVP) van het IPO. Hierbij wordt BIJ12 bijgestaan door de Commissie Onderzoek BIJ12-Faunazaken en de werkgroep Natuurwetgeving van het Interprovinciaal Overleg (IPO). De onderzoeksagenda voor 2019 is onlangs vastgesteld. Input komt ook van Faunabeheereenheden (FBE’s), dierenwelzijnsorganisaties, boeren, jagers, onderzoekbureaus en universiteiten.
Nieuwe taxatietechnieken
In 2019 doet BIJ12 onder andere onderzoek naar het inzetten van kuddewaakhonden bij het beschermen van schapen tegen wolven. Deze pilot is al in 2018 gestart en gaat dit jaar door. Een ander belangrijk onderzoek is het effect van verjaging vanaf een uur voor zonsopkomst op ganzenschade in Friesland. Verder gaan we dit jaar ook kijken naar nieuwe technieken om faunaschade te kunnen taxeren. Denk aan het taxeren van schade die ganzen veroorzaken aan gras. Nu gaan taxateurs hiervoor letterlijk het veld in. Maar je zou ook drones of satellietbeelden kunnen gebruiken om de schade te bepalen.
Aanbevelingen aan provincies
Op basis van de onderzoeken doet BIJ12 aanbevelingen aan de provincies, faunabeheereenheden (FBE’s) en grondgebruikers. Faunaschadebeleid heeft ecologische, economische en maatschappelijke kanten. Om hier de juiste balans tussen te vinden is het belangrijk over objectieve, feitelijke informatie te beschikken. De onderzoeksagenda speelt ook hier een rol in. De onderzoeksagenda 2019 wordt uitgevoerd in 2019. De onderzoeksagenda 2020-2021 is momenteel in voorbereiding.