Ontwikkeling van Natuurnetwerk Nederland vergt goede monitoring
De pijlers ‘wetgeving’ en ‘ruimtelijke ordening’ zijn voor de meeste natuurgebieden in Nederland vrij stabiel maar daarmee kan nauwelijks worden gestuurd op natuurkwaliteit. De ambitie is helder, maar de prikkels om stappen vooruit te zetten ontbreken. Om in natuurgebieden de gewenste kwaliteit te verkrijgen zijn de pijlers financiering en eigendom van doorslaggevend belang. Juist in deze pijlers kunnen veranderingen optreden, zoals bijvoorbeeld het wegvallen van subsidies of verkoop van gronden. Daardoor is het onzeker of gewenste natuurkwaliteiten in het Natuurnetwerk Nederland op tijd bereikt kunnen worden. Het is daarom van belang om de voortgang van het Natuurnetwerk Nederland goed te monitoren. Dat schrijft ir. Jaap van Os, onderzoeker Regionale Ontwikkeling en Ruimtegebruik bij Wageningen Environmental Research.
Niet alleen de provincies zelf zijn betrokken bij evaluatie en monitoring van het Natuurnetwerk Nederland, maar ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Planbureau voor de Leefomgeving, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen University & Research. Uit de derde rapportage van het Interprovinciaal Overleg blijkt dat in 2016 in totaal 5570 hectare nieuwe natuur werd ingericht. Het beoogde oppervlak van het Natuurnetwerk Nederland is met dit tempo goed haalbaar.
De daling van de natuurkwaliteit van de afgelopen decennia lijkt tot stilstand gekomen; voor sommige gebieden is een verbetering van de kwaliteit al zichtbaar. Kenmerkende soorten nemen toe, ruim de helft van de doelen van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn wordt gehaald. De conclusie is dat provincies met hun aanpak van het Natuurnetwerk Nederland op de goede weg zitten, maar er nog lang niet zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt bijvoorbeeld dat in circa 40% van de gebieden de ruimtelijke en milieucondities slecht zijn als gevolg van te hoge stikstofdepositie, ongunstige waterstanden, versnippering en omvang. De grootste uitdaging ligt nog steeds in het verder vergroten van de kwaliteit van gebieden, zodat soorten en ecosystemen weer in een duidelijke positieve trend terechtkomen. Het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid bij het natuurbeheer kan daarbij een belangrijke sleutel zijn.
bron: Nature Today, 05/01/18