Ontwikkelingen project ANLb 2.0
Het project ANLb 2.0 is begin 2017 opgestart om de uitvoering van het ANLb te optimaliseren en verder te ontwikkelen. De bemensing voor de vier deelprojecten (vereenvoudiging ANLb, doorontwikkeling huidige informatievoorziening, categorie water en relatie waterschappen, kennisontwikkeling) is inmiddels rond en de eerste projectproducten voor beheerjaar 2018 zijn opgeleverd.
‘Doel van het ANLb 2.0 project is het ANLb leuker, makkelijker en beter uitvoerbaar te maken voor provincies en collectieven. Zodat het ANLb echt effectiever en efficiënter wordt en bijdraagt aan meer biodiversiteit en soortenrijkdom: meer vogels en andere doelsoorten in het agrarisch gebied.’ (Karin Cox, projectleider)
Waar staan we nu?
In het kader van de vereenvoudiging van het ANLb is de Koppeltabel aangepast. Dit is een overzicht van het mogelijke beheer in de agrarische leefgebieden. Er zijn beheerfuncties samengevoegd voor meer flexibiliteit in het veld en er zijn beheermogelijkheden toegevoegd in de categorie water. Ook is de subsidieregeling (de SVNL verordening) aangepast, zodat deze makkelijker uit te voeren is. Verder vinden er gesprekken met NVWA plaats over hoe de controles in het veld nog sneller en makkelijker kunnen worden uitgevoerd, door een efficiëntere planning, en door technische ondersteuning, en dat de communicatie tussen collectief en NVWA wordt verbeterd. De resultaten over 2016 waren al positief, maar het kan altijd efficiënter. Hoe de controles door de NVWA in zijn werk gaan, leest u in het artikel ‘NVWA controleert beheeractiviteiten agrarisch natuur- en landschapsbeheer‘ .
BoerenNatuur.nl werkt in het kader van het verbeteren van de bestaande ICT aan een dashboard in de SCAN-ICT, waarmee de collectieven hun voortgang beter kunnen volgen. Ook bekijken RVO.nl en BoerenNatuur.nl de foutmeldingen (ook wel Kwaliteitsindicatoren of KI’s genoemd) die de collectieven in de SCAN-ICT te zien krijgen.
Verder is een basisfolder over het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer ontwikkeld. U vindt de folder ‘Agarisch Natuur- en Landschapsbeheer in het kort‘ op het Portaal Natuur en Landschap.