Overstroming Elperstroom opgelost
In Natura 2000-gebieden treffen provincies maatregelen om stikstofgevoelige natuur te versterken. Jaarlijks wordt tijdens een veldbezoek samen met de natuurbeheerder bekeken hoe de stand van zaken is. In Drenthe bracht gedeputeerde Henk Jumelet een bezoek aan het gebied Elperstroom. Samen met Staatsbosbeheer heeft de provincie Drenthe hier een onbedoelde overstroming doeltreffend aangepakt.
Kalkmoeras is een van de habitattypen ofwel typen natuur die te vinden zijn in het mooie Drentse natuurgebied Elperstroom. Dit habitattype is gevoelig voor stikstof. Daarom worden in dit gebied in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) maatregelen genomen die de negatieve effecten van stikstof verminderen. Een van die maatregelen is het natter maken van het gebied. Maar de vernattingsmaatregel had in dit geval geleid tot een overstroming met regenwater deels van voormalige landbouwgrond en dat was niet de bedoeling. De alarmbellen gingen rinkelen toen het veldbezoek van vorig jaar natte voeten opleverde.
Veldbezoek PAS
Het PAS-veldbezoek is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de monitoring van het PAS zoals is vastgelegd in het PAS-Monitoringsplan. In dit plan is beschreven hoe het programma de vinger aan de pols houdt om na te kunnen gaan hoe de natuur zich ontwikkelt en waar zo nodig moet worden bijgestuurd. Tijdens het veldbezoek trekken provincies en natuurbeheerders samen het veld in om ter plekke te bekijken hoe de situatie is. De conclusie van vorig jaar was duidelijk: er stond te veel water in het Elperstroomgebied.
Risico voor kalkmoeras
Hoe is de situatie dit jaar? Sipke Holtes, medewerker provincie Drenthe: “We wilden weliswaar in het kader van het PAS het grondwaterpeil omhoog brengen maar er stond vorig jaar een laag regenwater van zo’n 15 cm. Zoals is aangegeven in de meest recente PAS-gebiedsanalyse leverde dat een flink risico voor het behoud van het kalkmoeras op.”
Gezamenlijke aanpak
Na die conclusie van vorig jaar is natuurbeheerder Staatsbosbeheer samen met de provincie meteen aan de slag gegaan om maatregelen te treffen om het regenwater beter af te kunnen voeren. Holtes: “Daarbij heb je te maken met vergunningen en bestekprocedures maar door een doeltreffende gezamenlijk aanpak waren we in staat snel resultaat te boeken. Om het overschot aan water te verhelpen, is de natuurlijke loop van het systeem hersteld. We konden tijdens het afgelopen veldbezoek dan ook opgelucht constateren dat alles zich in de goede richting ontwikkelde.”
Evaluatie
Met dit veldbezoek sluit de provincie Drenthe de veldbezoeken aan de Natura 2000-gebieden voor dit jaar af. De provincie is nu bezig met het verwerken van de waarnemingen. “Van elk veldbezoek is een verslag gemaakt. Alle verslagen gaan vervolgens naar het PAS-bureau die ze verder zal verwerken voor de gehele evaluatie van alle 118 Natura 2000-gebieden in Nederland die vallen onder het PAS. Wij kijken ook dit jaar weer terug op een reeks plezierige ontmoetingen met de beheerders. Door een PAS-veldbezoek met de gedeputeerde en bestuurders te organiseren gaat ook voor hen het PAS in het veld leven. En kunnen de bestuurders daarover hun gedachten uitwisselen.”
Foto op homepage: provincie Drenthe. V.l.n.r: Bert van Hummelen, Staatsbosbeheer, en Henk Jumelet, gedeputeerde provincie Drenthe.