Pilots natuur-inclusieve landbouw voor nieuwe GLB
BoerenNatuur ontwikkelt in afstemming met de regio’s en in opdracht van het ministerie van LNV meerdere pilots over natuurinclusieve landbouw. Hiermee wil men inspelen op de verwachten mogelijkheden van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en op ontwikkelingen in de markt, zoals duurzamer werken binnen de zuivelketen.
De pilots hebben als doel te oefenen met nieuwe vormen van landbouw voor de nabije toekomst en dekken samen de regionale variatie in de landbouw in Nederland. De omvang en focus van de pilots verschilt. De pilotvoorstellen zijn besproken en afgestemd met een stuurgroep van LNV, RVO.nl, IPO, LTO, de Vogelbescherming en Staatsbosbeheer.
Bescherming agrarische biodiversiteit
In alle voorstellen komen een of meer van de volgende aspecten aan bod:
- Sterkere integratie van vergroeningsmaatregelen in de agrarische bedrijfsvoering en bescherming van agrarische biodiversiteit;
- Op regionale schaal werken aan realisatie van maatschappelijke doelen (biodiversiteit, maar ook bodem, klimaatmitigatie, water);
- Samenwerking met de keten van afnemers en consumenten, en samenwerking met gebiedspartners;
- Werken aan een eenvoudige verantwoordingssystematiek;
Ook deelnemers buiten ANLb
De pilots richten zich op gebieden en agrariërs zowel binnen als buiten de ANLb-leefgebiedenbegrenzing. De pilots zijn namelijk bedoeld voor verdere ontwikkeling van een natuurinclusieve agrarische bedrijfsvoering en ter voorbereiding op het nieuwe GLB. Deze onderwerpen zijn belangrijk voor alle boeren. Ook het aspect van ketensamenwerking met afnemers en consumenten is voor alle boeren van belang.
Van vergroeningsmaatregelen tot verbeteren landelijk gebied
LNV streeft ernaar dat de pilots deze zomer starten. Inmiddels zijn er zes pilotvoorstellen ontwikkeld. In alle provincies zijn één of meer collectieven betrokken bij de pilots. Het pilotvoorstel in Limburg richt zich onder aansturing van Natuurrijk Limburg op het door ontwikkelen van effectieve vergroeningsmaatregelen die breed uitgerold worden. De focus van het gezamenlijke pilotvoorstel van meerdere akkerbouwcollectieven ligt op het ontwikkelen van gebiedsplannen om maatschappelijke doelen te realiseren via participatie van een groot aantal akkerbouwers. De trekkers hier zijn Flevolands Agrarisch Collectief, ANOG (Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen) en Poldernatuur Zeeland. De pilot in Noordwest Overijssel richt zich op het verbeteren van de basiskwaliteit van het landelijk gebied (gericht op waterkwaliteit, insecten en de kievit) en op het motiveren van boeren en andere partijen om samen te werken in zo’n verbeteringsslag.
Neem voor meer informatie over de pilotvoorstellen kunt u contact opnemen met BoerenNatuur. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de voortgang en resulaten van de pilots.