Programma Aanpak Stikstof 1 jaar
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bestaat 1 jaar. Het programma blijkt goed in staat te zijn haar doel waar te maken en de combinatie tussen economische ontwikkelingen en een sterke natuur teweeg te brengen. De eerste lessen die zijn geleerd, worden nu ingezet om verbeteringen door te voeren.
Na één jaar PAS geven de cijfers aan dat het programma erin geslaagd is het stelsel van Natuurbeschermingswetvergunningen weer goed op gang te brengen. In totaal laat het rekeninstrument AERIUS zien dat er het in het afgelopen jaar ruim 1.900 aanvragen en 2.700 meldingen zijn gedaan. Inmiddels zijn er 1.075 vergunningen vergund. Bovendien zijn de eerste maatregelen om natuur te versterken, afgerond maar er moet ook nog veel gebeuren om alle herstelmaatregelen uit te voeren.
Geslaagd
Tijdens een bijeenkomst op 1 juli jl. blikten de PAS-partners gezamenlijk terug op het afgelopen jaar maar keken vooral óók naar de toekomst. Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel en portefeuillehouder PAS en Jan Jacob van Dijk, voorzitter van de Bestuurlijke adviescommissie Vitaal Platteland (BACVP) en gedeputeerde van de provincie Gelderland, lieten tijdens deze bijeenkomst weten dat zij te spreken zijn over de tussentijdse resultaten. Van Dijk: “Het is een complex programma waar veel verschillende belangen in meespelen. Het PAS is erin geslaagd om economische ontwikkelingen mogelijk te maken door het afgeven van vergunningen en tegelijkertijd te zorgen voor sterke natuur.”
Leren en verbeteren
Het PAS en AERIUS werken dus, maar volgens de gedeputeerden zijn er ook aandachtspunten. Zo dwingt het PAS bedrijven en individuen die in en rond natuurgebieden gevestigd zijn, keuzes te maken die gevolgen kunnen hebben voor hun bedrijfsvoering of situatie. Daarnaast blijft vooralsnog de juridische houdbaarheid van het PAS een belangrijke vraag en zijn de eerste rechtszaken gestart. Maij vindt dat daar lering uit getrokken kan worden om vervolgens te bekijken waar het eventueel beter kan.
Tussenevaluatie PAS
De PAS-bijeenkomst vond precies één jaar na de inwerkingtreding van de PAS plaats in Natura 2000-gebied de Veluwe. De PAS-partners: de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, provincies, natuurbeheerders en bedrijfsleven bespraken hier met elkaar de tussentijdse resultaten. In september wordt de tussentijdse evaluatie van de uitvoering van het PAS aangeboden aan de Tweede Kamer.