Programmasecretaris PAS actief
Inga Peerlings-Vos is per 1 februari programmasecretaris van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Zij werkt graag mee aan een programma waarin de balans tussen economie en ecologie centraal staat. “Door het PAS, kijk ik met andere ogen naar het Savelsbos waar ik regelmatig kom. Economische ontwikkeling is belangrijk, maar sterke natuur ook.”
Door haar ervaring bij de inspectieafdeling van de provincie Limburg was Peerlings-Vos meteen geïnteresseerd toen zij de vacature van programmasecretaris bij het PAS zag. “In mijn vorige functie zette ik mij ervoor in dat bedrijven die met verschillende overheden te maken hebben overal dezelfde benadering tegenkomen. Dus dat de overheid met één gezicht naar buiten treedt. Die verbindende factor zocht ik ook in een nieuwe baan.”
Organisatie en planning
Peerlings-Vos werkt in het PAS nauw samen met Maarten Kool, programmamanager PAS. Hij trad eerder aan in augustus 2016. Waar gaat zij zich de komende tijd vooral op richten? “Bij het PAS zijn veel partijen betrokken: de provincies, de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Defensie. En het gaat zowel om beleid als uitvoering. Als je met zoveel partijen aan iets werkt, moet voor iedereen helder zijn wat er allemaal op stapel staat en wanneer wat moet gebeuren. Een van mijn taken is erop letten dat de organisatie goed is ingericht en dat de PAS-planning wordt bijgehouden en wordt bewaakt.”
Bepalend voor economie en ecologie
Het valt Peerlings-Vos vooral op dat er zoveel betrokkenheid is. “Het wel of niet verlenen van een vergunning heeft natuurlijk verregaande consequenties. Het is bepalend voor zowel de economie als voor de ecologie. Ik zie dat de betrokken partijen zich daar erg bewust van zijn. Daarbij zijn er wel tegengestelde belangen, maar die komen eerlijk en open op tafel. En dan snap je ook waarom een partij ergens wel of niet mee in kan stemmen. Ik vind het mooi als wij eraan kunnen bijdragen dat de partijen tot elkaar kunnen komen en goed met elkaar kunnen samenwerken.”
Hoe werkt AERIUS precies?
Met haar technische achtergrond als chemisch technoloog komt Peerlings bij het PAS goed aan haar trekken. “Het is een vernieuwend programma en daardoor ook spannend. Er zullen vast nog wel haken en ogen zijn maar het idee om via het rekeninstrument AERIUS zo objectief mogelijk de effecten op de ecologie te bepalen, spreekt mij bijzonder aan. Maar het zit wel complex in elkaar en als techneut wil ik graag snappen hoe het werkt. Op dit moment zit ik dan ook veel bij het RIVM en ben ik daar volop met AERIUS bezig.”
Eyeopener
Met natuurherstel had Peerlings-Vos in het verleden minder ervaring. Wat ze daarover in de afgelopen eerste maanden bij het PAS leerde was dan ook een eyeopener. “Met alles wat ik tot nu toe over het PAS te weten ben gekomen, kijk ik met andere ogen naar de natuur. Ik woon in Zuid-Limburg en wandel regelmatig door het Savelsbos. Voordat ik hier ging werken was dat gewoon een mooi natuurgebied maar na het lezen van de gebiedsanalyses is dat wel veranderd. Economische ontwikkeling is belangrijk, maar sterke natuur ook. Het gaat om de balans.”
Lees ook het artikel met Maarten Kool, programmanager PAS op deze website.