Provincie Fryslân: beoordeling van aanvragen voor tegemoetkoming faunaschade aangepast
Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben besloten tot een aanpassing in de beoordeling van aanvragen, om een tegemoetkoming in faunaschade. Dit houdt in dat, naast controle van de gegevens in Faunaschade Registratie Systeem ((F)SRS), grondgebruikers zelf bijhouden en registreren of er wel of geen ganzen op de schadepercelen aanwezig zijn.
Hoe werkt het?
De grondgebruiker licht zijn jager in dat er ganzen op de percelen aanwezig zijn, en dat er een aanvraag om tegemoetkoming in faunaschade is ingediend. De jager voert minimaal twee verjaagacties, met ondersteunend afschot per week, uit en registreert zijn acties in het SRS. Zijn de ganzen effectief verjaagd, dan stopt de jager in overleg met de grondgebruiker met zijn acties.
Het komt nu regelmatig voor dat jagers een actie moeten uitvoeren, terwijl vooraf al bekend is dat er op dat moment geen ganzen in het gebied aanwezig zijn. Vanaf het moment dat er geen ganzen op de schadepercelen aanwezig zijn, houdt de grondgebruiker dit zelf bij. Daar is dit formulier voor beschikbaar. Komen de ganzen terug, dan is het de verantwoordelijkheid van de grondgebruiker om opnieuw zijn jager in te schakelen.
Ganzenfoerageergebieden
Om voor een tegemoetkoming in de schade op percelen gelegen in begrensde ganzenfoerageergebieden in aanmerking te komen, moeten er na afloop van de rustperiode (1 april, 1 mei of 1 juni) ook bejaagacties geregistreerd worden. Ook daarvoor geldt de aanpassing in de beoordeling.
Meer informatie over tegemoetkoming faunaschade lees je hier.