Provincies plaatsen geografische data voortaan in Nationaal GeoRegister
Het Nationaal GeoRegister (NGR) is sinds 1 maart 2018 dé plek waar provincies hun geografische data aanleveren en waar gebruikers gegevens kunnen raadplegen. Het Provinciaal GeoRegister (PGR) – dat beheerd werd door BIJ12 – is opgeheven.
Het NGR is een metadata-register. Dat wil zeggen dat het systeem zelf geen gegevens bevat, maar fungeert als catalogus. Het laat zien welke geografische informatie beschikbaar is, wie deze informatie heeft, hoe oud de informatie is en waar deze te vinden is. Het voordeel van het NGR is dat niet alleen provincies, maar ook gemeenten, het Rijk en waterschappen hun geografische informatie hier plaatsen. Het is dus dé plek voor geodata.
Verschillende gebruikers NGR
Het Nationaal Georegister richt zich op verschillende gebruikers. Zo kan een Geo-ICT specialist er terecht voor datasets, services of andere geo-informatie elementen. Maar het NGR is ook voor een beleidsmedewerker die een kaart wil raadplegen, een webontwikkelaar of een student die een website of applicatie ontwikkelt en daar geo-informatie voor zoekt.
Onderdeel van transitieplan Provinciale SDI
Het sluiten van het PGR is onderdeel van het transitieplan Provinciale SDI en heeft tot doel de landelijke samenwerking op het gebied van geografische informatie verder te verbeteren. Om landelijke samenwerking mogelijk te maken, is zeven jaar geleden door het Provinciaal Platform Geo-informatie (PPGeo) het provinciale Spatial Data Infrastructure (SDI-Provincies) ingericht. De SDI-Provincies vormt een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke geografische informatievoorziening van provincies. Omdat het SDI verschillende problemen kent, is het transitieplan SDI-Provincies opgesteld. Het sluiten van het PGR is een van de maatregelen uit dit plan.
NGR vervangt PGR
Dat het NGR de plaats inneemt van het PGR is een logische keuze, aldus betrokkenen. ‘In de tijd dat het PGR werd ontworpen en gebouwd, was er nog geen landelijke voorziening zoals het NGR die kon voldoen aan de eisen en wensen van de provincies op dit vlak. Inmiddels heeft het NGR zich ontwikkeld tot een volwaardige, betrouwbare en herkenbare voorziening voor alle overheden, die grotendeels dezelfde functionaliteit biedt als het PGR. Daarom is besloten het PGR per 1 maart 2018 uit de lucht te halen.’, aldus Bas Heite, programmamanager bij de unit GBO Provincies, onderdeel van BIJ12.
PGR heeft nut bewezen
‘Bij de start van het PGR was er nog geen volwaardig alternatief als metadata-portaal en downloadomgeving’, beaamt Hans Kooreman, werkzaam bij de provincies Gelderland en voorzitter van het PPGeo. ‘De bouw van het PGR was daarom een logische keuze en heeft de afgelopen jaren ook zeker zijn nut bewezen. Het is ook niet ondenkbaar dat het PGR weer als inspiratie voor andere portalen heeft gediend.’ ‘Dat er nu één systeem is voor geodata bespaart de provincies ook kosten’, vult Rob Kreft, werkzaam bij de provincie Gelderland en coördinator van de transitie, aan. ‘Het PGR heeft zeker zijn nut bewezen, maar is nu overbodig geworden.’
Hulp aan gebruikers NGR
BIJ12 is niet langer beheerder van PGR. Het beheer van het NGR ligt bij het Kadaster. Voor vragen over het NGR kunnen gebruikers terecht bij het klantcontactcentrum van Publieke Dienstverlening op Kaart (PDOK). Ook de helpdesk van BIJ12 (provinciaalgeoregister@gbo-provincies.nl) kan voorlopig nog benaderd worden door provincies bij vragen over het NGR.