Provincies starten pilot voor controle realisatie PAS vergunningen
Wat gebeurt er met de ontwikkelingsruimte nadat een vergunning in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is verleend? Provincies doen hier op dit moment – binnen een pilot – onderzoek naar.
Het Programma Aanpak Stikstof is nu bijna 3 jaar van kracht. Wanneer bedrijven, zoals veehouderijen, willen uitbreiden, moeten zij een vergunning aanvragen. Bij deze aanvraag wordt onder andere gekeken naar de effecten van de uitbreiding op de natuur. Voor de effecten van stikstofuitstoot naar de lucht op Natura 2000-gebieden kunnen bedrijven gebruik maken van zogeheten ontwikkelingsruimte in het PAS. Provincies willen nu controleren in hoeverre vergunninghouders hun economische activiteiten binnen twee jaar hebben gerealiseerd en/of eventuele ongebruikte ontwikkelingsruimte ingetrokken moet worden.
Veehouderijen
Om ervaring op te doen met deze manier van controleren is in het voorjaar van 2018 door de provincies een pilot gestart. Deze pilot is vooral gericht op veehouderijbedrijven omdat Wet natuurbeheer vergunningen met ontwikkelingsruimte vooral voor dit soort bedrijven zijn afgegeven. Na evaluatie van de pilot gaan de provincies de aanpak regulier uitvoeren.
Lees het hele artikel
Lees ook ‘Provincies zetten vanaf 2018 extra in op landelijke handhaving PAS’