Raad van State: meldingsbevestiging onder de PAS is geen besluit
De Raad van State heeft woensdag 2 november geoordeeld dat een meldingsbevestiging niet de juridische status van een besluit heeft. Dit oordeel is gegeven in drie meldingszaken, aangespannen door de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB), de vereniging Leefmilieu en Stichting Sirene (en anderen) in verband met meldingen van bedrijven gelegen in de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.
Over het bedrijf in Gelderland was in november 2015 door de Raad van State al het voorlopig oordeel gegeven dat de meldingsbevestiging geen besluit betreft.
Vanaf het moment dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in werking is, doen veel bedrijven een melding. Daarop ontvangen zij een meldingsbevestiging. Dit meldingssysteem is in het leven geroepen voor initiatieven die een kleine stikstofdepositie veroorzaken op Natura 2000-gebieden. Deze initiatieven zijn niet vergunningsplichtig, maar in de meeste gevallen wel meldingsplichtig. In deze drie zaken gaat het om voorgenomen uitbreidingen van agrarische bedrijven in de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. De respectievelijke geringe toenames van depositie door deze uitbreidingen vielen niet onder de vergunningplicht, maar moesten wel gemeld worden.
In deze drie bodemprocedures heeft de Raad van State nu het definitieve oordeel gegeven.
Daarbij oordeelt de Raad van State dat “de meldingsplicht er uitsluitend toe strekt om de betrokken bestuursorganen in de gelegenheid te stellen het gebruik van de depositieruimte voor activiteiten onder een grenswaarde te monitoren; met de meldingsbevestiging wordt aan de melder bevestigd dat zijn melding is ontvangen.”
Bovendien oordeelt de Raad van State dat het doen van een de melding en het verkrijgen van een meldingsbevestiging niet als voorwaarden zijn gesteld voor het van toepassing zijn van de uitzondering op de vergunningplicht, want deze volgt al uit de wet.
Nu de Raad van State oordeelt dat hier geen sprake is van een besluit, kan er tegen een melding of een meldingsbevestiging geen bezwaar of beroep worden ingesteld. De gemelde uitbreidingen kunnen dus doorgang vinden.
Deze uitspraak (de link is naar de uitspraak van Gelderland) maakt duidelijk dat de huidige uitvoering van de PAS voor wat betreft de meldingen gewoon doorgang kan vinden.