Raad van State oordeelt: een meldingsbevestiging onder de PAS is geen besluit
De Raad van State heeft vrijdag 6 november besloten dat een meldingsbevestiging volstaat bij een voorgenomen uitbreiding van een Gelderse veehouderij. De Coöperatie Mobilistation for the Environment U.A. (MOB) en vereniging Leefmilieu hebben bezwaar ingediend bij de provincie Gelderland omdat zij vinden dat een meldingsbevestiging op een dergelijke melding als een besluit moet worden opgevat. Langs deze weg willen zij de voorgenomen uitbreiding tegenhouden.
Vanaf het moment dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in werking is, doen veel bedrijven een melding. Daarop ontvangen zij een meldingsbevestiging. Dit meldingssysteem is in het leven geroepen voor initiatieven die een kleine stikstofdepositiebijdrage leveren in Natura 2000-gebieden. Zo zijn deze niet vergunningsplichtig, maar in de meeste gevallen wel meldingsplichtig. In deze zaak gaat het om een voorgenomen uitbreiding van een agrarisch bedrijf in de provincie Gelderland. De geringe toename van depositie door deze uitbreiding viel niet onder de vergunningplicht maar moest wel gemeld worden.
Dit meldingssysteem is recent voor het eerst getoetst door de Raad van State naar aanleiding van een bezwaar door de MOB en de vereniging Leefmilieu. Zij stellen dat een meldingsbevestiging een besluit betreft. Een voorlopige voorziening is als het ware een spoedprocedure die, in dit geval, naast het bezwaar loopt. Het dient ertoe om een besluit voorlopig ongedaan te maken en de voorgenomen uitbreiding tegen te houden. De uitspraak op de voorlopige voorziening maakt nu duidelijk dat dit niet als een besluit moet worden opgevat. In de uiteindelijke beroepsprocedure (bodemprocedure) volgt het definitieve oordeel van de Raad van State.
Nu de Raad van State oordeelt dat hier geen sprake is van een besluit, kan langs deze weg de uitbreiding niet worden tegen gehouden. Het is aan de initiatiefnemer zelf om te kiezen of hij de uitbreiding nu al wil realiseren of dat hij wil wachten op de definitieve uitspraak.
Het gaat hier dus om een voorlopige voorzieningsuitspraak. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak in een bodemprocedure zal voorkomen en er een definitieve uitspraak volgt. Deze uitspraak maakt duidelijk dat de huidige uitvoering van de PAS gewoon doorgang kan vinden.