Regeling natuurbescherming aangepast voor het PAS
De Regeling natuurbescherming is op 24 april 2019 gewijzigd. De reden voor de wijziging is het actualiseren en verduidelijken van een vijftal zaken in het kader van het PAS. Omdat de inhoud van deze voornamelijk technische wijzigingen losstaat van de beleidsmatige keuzes in het PAS, is het niet nodig om te wachten op de uitspraak van de Raad van State.
Aparte toedeling ontwikkelingsruimte voor tijdelijke fase
Tot dit moment werd bij de toedeling van ontwikkelingsruimte voor een project, met een tijdelijk effect geen onderscheid gemaakt tussen een tijdelijke fase (zoals een aanlegfase waar emissie plaatsvindt door bijvoorbeeld bouwverkeer of heiwerkzaamheden) en een permanente fase. Omdat deposities van de aanlegfase als permanente deposities werden beschouwd, werd bij dergelijke projecten meer ontwikkelingsruimte gereserveerd dan nodig was. Door de gewijzigde regeling mag vanaf nu de depositie in een tijdelijke aanlegfase, gemiddeld worden over 6 jaar. Daardoor wordt voorkomen dat onnodig veel schaarse depositieruimte aan dergelijke projecten wordt toegedeeld.
Vrijstelling ontwikkelingsruimte onder 0,05 mol/ha/jr
Met deze wijziging wordt juridisch verduidelijkt dat geen ontwikkelingsruimte hoeft te worden toegedeeld bij deposities onder de 0,05 mol/ha/jaar. Deze aanvulling is van belang, omdat de voorzieningenrechter in maart op basis van de regelgeving afleidde dat ook ontwikkelingsruimte moet worden toegedeeld, voor toename van deposities lager dan of gelijk aan 0,05 mol per hectare stikstofgevoelig habitat per jaar.
Aangezien een depositiebijdrage van minder dan 0,05 mol/ha/jr in absolute zin verwaarloosbaar klein is, is deze wijziging doorgevoerd. De cumulatie van veel van deze kleine bijdragen, van minder dan 0,05 mol/ha/jr, is echter niet verwaarloosbaar. Daarom maakt deze cumulatie deel uit van de berekende totale stikstofbelasting in Natura 2000-gebieden, en de passende beoordeling van het PAS.
Kavelbesluiten gelden als toedelingsbesluit
In een kavelbesluit wordt bepaald, waar en onder welke voorwaarden, een windpark gerealiseerd mag worden. Op grond van de Wet windenergie op zee is voor een kavelbesluit geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming nodig. In het kavelbesluit zelf wordt getoetst aan de vereisten voor Natura 2000-gebieden. Daarvoor is het noodzakelijk dat ook ontwikkelingsruimte aan het kavelbesluit kan worden toegedeeld. Met de wijziging van de Regeling natuurbescherming wordt dit mogelijk.
Actualisatie van de prioritaire projectenlijst
Het project Lelystad Airport wordt opnieuw in de lijst prioritaire projecten opgenomen. In een eerdere herziening is dit project van de Regeling afgehaald, omdat de destijds berekende depositie inmiddels verwerkt was. Intussen is duidelijk dat door de actualisatie van de milieueffectrapportage voor Lelystad Airport, er sprake is van een gewijzigde stikstofdepositie. Ondanks dat de totale depositie minder blijkt dan eerder verwacht, moet de melding worden aangepast. Dat kan alleen als het project opnieuw op de prioritaire projectenlijst geplaatst wordt.
De actualisatie heeft geen consequenties voor de omvang van de ontwikkelingsruimte in segment 1 en 2.
Wijziging internetadres
Het internetadres, waarop de verlagingen van de grenswaarde worden gepubliceerd, is hier geactualiseerd.
Bekijk hier de wijziging via de Staatscourant 2019.